vrijdag 12 juni 2020

Colombiaanse hoofdstad Bogota verbiedt mishandelen en doden stieren in stierengevechten

Bogota op weg om stieren- gevechten uiteindelijk helemaal te verbieden


De Colombiaanse hoofdstad Bogota, een van de oudste stierenvechtsteden in de Amerika's, zal de mishandeling en het doden van de dieren verbieden in een poging om stierengevechten uiteindelijk helemaal te verbieden. De actie verhoogt de druk op een spektakel dat lang werd gezien als onderdeel van het culturele erfgoed van het Zuid-Amerikaanse land, maar dat door dierenrechtenactivisten als wreed wordt bestempeld. 

De gemeenteraad van Bogota steunde een wetsontwerp dat het gebruik van werktuigen zou verbieden die 'dieren in welke vorm dan ook scheuren, snijden, verminken, verwonden, verbranden of verwonden en een stier ter dood brengen', aldus Andrea Padilla, een Alianza Verde raadslid en de promotor van het wetsvoorstel.



Het voorstel beperkt ook de stierenvechtkalender tot maximaal drie evenementen per jaar in de Santamaria-arena, die wordt beheerd door het stadhuis.


Hoewel de bevoegdheid om stierengevechten te verbieden uitsluitend bij de wetgevende macht van Colombia ligt, hoopt het stadsbestuur dat het verwijderen van het meest bloederife deel van het spektakel uiteindelijk zal leiden tot een einde aan de bloedsport.

De linkse burgemeester van Bogota, Claudia Lopez, lid van de Alianza Verde partij, zei dat de maatregelen binnen een paar dagen zullen worden afgekondigd. 'We willen alle vormen van leven respecteren', schreef Lopez op Twitter.


De president van de stierenvechtersvereniging van Bogota, Juan Bernardo Caicedo, vertelde verslaggevers dat de beslissing van de raad illegaal en 'ongrondwettelijk' is. Hij zei, dat zijn organisatie de volledige bevoegdheid van de rechtbanken zou gebruiken 'om alle noodzakelijke rechtsmiddelen te brengen'.

Sinds 1931 worden in Bogota stierengevechten gehouden, behalve tijdens een onderbreking van vier jaar die in 2012 werd opgelegd door een voormalige linkse burgemeester, Gustavo Petro. In een uitspraak van 2018 oordeelde het Corte Constitucional de Colombia, dat stierenvechten deel uitmaakte van de culturele tradities van het land en stelde het schouwspel buiten   dierenmishandeling wetten.


Colombia is een van de slechts acht landen ter wereld waar nog steeds stierengevechten worden gehouden, samen met Ecuador, Frankrijk, Mexico, Peru, Portugal, Spanje en Venezuela. Zelfs in deze landen leggen wetten in toenemende mate beperkingen op aan het spektakel.

In Colombia worden stierengevechten gehouden in Bogota, Medellin, Cali en Manizales.

(Suriname  Mirror/AFP/ABC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten