vrijdag 12 juni 2020

Merendeel ambtenaren op Curaçao niet akkoord met12,5% korting op arbeidsvoorwaardenpakket

Grote opkomst overheidsdienaren bij stemming: 1.109 


Van de 1.109 ambtenaren die gisteren een stem hebben uitgebracht, hebben 913 (82 procent) ervoor gekozen niet akkoord te gaan met de 12,5 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket op jaarbasis en ook om niet met een tegenvoorstel te komen. Deze optie werd door de vakbonden ‘nada nada’ (helemaal niets) genoemd?, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 juni 2020. 

De vijf vakbonden vertegenwoordigd in de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) hebben gisteren de leden twee keuzes voorgelegd om over te stemmen: om niet akkoord te gaan met de 12,5 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket op jaarbasis en ook niet met een tegenvoorstel te komen. De vakbondsleiders noemen deze optie in hun uitleg ‘nada nada’. De grote meerderheid heeft hiervoor gekozen.

De tweede keuze was om door te gaan met onderhandelen (‘sigui negoshá). Uitgelegd wordt dat de vijf vakbonden binnen CCvV elk een voorstel hebben gedaan en dat als deze optie wint, uit de vijf voorstellen op democratische wijze een keuze wordt gemaakt om mee verder te onderhandelen binnen het CGOA. Hier kiezen 170 ambtenaren voor. Er zijn twintig ongeldige en zes blanco stemmen uitgebracht.

Over de eerste optie legt Amadeo Vilchez van politiebond SAP tijdens de gisteren in het Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) gehouden bijeenkomst uit: 'Het gevolg hiervan kan zijn, en daar moeten we eerlijk over zijn, dat de regering ons de maatregelen kan opleggen. Die ruimte biedt de Landsverordening georganiseerd overleg in ambtenarenzaken. Waarom zouden we dat laten gebeuren?'

Adrie Williams van overheidsbond Abvo legt bij deze optie overigens uit dat als er niet akkoord gegaan wordt met de bezuiniging van 12,5 procent de onderhandelingen niet per definitie stoppen. 'Zolang er onderhandeld wordt en er geen akkoord is, gebeurt er niets.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten