vrijdag 12 juni 2020

Santokhi (VHP) gaat in persconferentie in op tot affaire opgeklopte kwestie Santokhi/BNR Nieuwsradio/Bouterse

'Wij hebben wetten en die zijn duidelijk, Surinamers worden niet uitgeleverd'


Starnieuws gaat vandaag, vrijdag 12 juni 2020, nog maar weer even uitgebreid in op de tot affaire opgeklopte kwestie Santokhi/BNR Nieuwsradio/Bouterse. Opgeklopt door diverse Nederlandse kranten die woorden van Santokhi - over eventuele uitlevering van Bouterse aan Nederland - in een interview op BNR Nieuwsradio uit zijn verband hebben gerukt.

'Vraagstukken die te maken hebben met opsporing, vervolging en berechting van personen, heb ik gezegd bij de proclamatie van de coalitie in wording, is geen aangelegenheid van politiek. Het is een aangelegenheid van de rechterlijke autoriteiten', aldus VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie in partijcentrum 'de Olifant' over de affaire. Zijn collega-leiders Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS) hebben benadrukt, dat in de Grondwet staat, dat Surinaamse staatsburgers niet worden uitgeleverd.

De persconferentie werd belegd om, aldus Starnieuws, de ruis die door de berichtgeving in de Nederlandse media is ontstaan in de samenleving, waarbij in het bericht aanvankelijk stond dat Santokhi bereid is Desi Bouterse aan Nederland uit te leveren voor het uitzitten van een celstraf van 11 jaar op verdenking van cocaïnehandel, weg te nemen.


Bouterse heeft zich gestoord aan de berichtgeving en aangegeven, dat hij juist een zo'n tien uren durend gesprek had met Santokhi om de overgang naar de nieuwe regering en de transitie te bespreken. De uitspraken staan in schril contrast met het vele uren durende gesprek dat Santokhi en Bouterse met elkaar hebben gevoerd.

Santokhi zei op de persconferentie, dat zaken die te maken hebben met uitlevering, beheerst worden door internationale verdragen en nationale wetgeving. Ook hier geldt dat het een activiteit is die toebehoort aan de rechterlijke macht. 'En wij hebben wetten en die zijn duidelijk in Suriname. Surinamers worden niet uitgeleverd. En als de verzoeken hier zullen komen, worden ze getoetst. Dan zal het antwoord zijn dat Surinamers niet worden uitgeleverd', benadrukte de politicus.

Deze vraagstukken spelen in Nederlandse media, maar in Suriname geldt als prioriteit het land uit de economische en andere crises te halen.' Het bericht is inmiddels gecorrigeerd in Nederland. De VHP had een rectificatie geëist.

Brunswijk zei,dat hij kapot is gebeld, nadat het bericht verscheen. Hij benadrukte dat de nieuwe regering in alle rust het werk wil doen. Er zullen geen spanningen gecreëerd worden. 'Wij zullen niet op heksenjacht gaan. Surinaamse staatsburgers kunnen nooit uitgeleverd worden aan een buitenlandse mogendheid. Ik wil eenieder gerust stellen. Het land moet uit de crisis gehaald worden. De Surinamers moeten in harmonie met elkaar leven. Alle Surinamers moeten het veilige gevoel krijgen dat het land in handen is van Surinamers. Er is balans in het systeem. Er zullen ook geen racistische handelingen gepleegd worden. Wij moeten elkaar respecteren.'

NPS-voorzitter Rusland wenste aan te geven dat er wetten zijn in het land. 'Wij leven in een rechtsstaat. De regels van het land zullen onder alle omstandigheden worden uitgevoerd. Wij moeten ons als natie niet laten afleiden door zaken die op dit moment minder relevant zijn.'

Hij voerde aan dat het land in grote problemen is op dit moment. Er moet gefocust worden op wat de verwachtingen moeten zijn voor de komende periode. Er zijn hearings aan de gang en daarop wordt er geconcentreerd. De problemen moeten in alle rust worden opgelost, zei Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten