vrijdag 12 juni 2020

Chotelall trekt na zware verkiezinsnederlaag NDP zijn financieringsfaciliteit in

Chotelall  beweerde 'Ik hou van Suriname, daarom bied ik goedkope basisgoederen aan'

VWS-voorzitter: 'Je kan niet pats-boem sluiten, je hebt dus lak aan de klanten, deze mensen zijn hier om snel geld te verdienen en gaan dan weg'


Steeds meer winkeliers weigeren om nieuwe voorraden in te slaan, omdat de prijzen van goederen vrijwel dagelijks door importeurs en leveranciers worden verhoogd. Hierdoor raken de rekken in sommige winkels leeg. Intussen is het ook niet meer mogelijk om via de onderneming B. Chotelall basisgoederen te kopen tegen lagere prijzen dan die andere importeurs hanteren. Dat zegt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vandaag, vrijdag 12 juni 2020, in de Ware Tijd. 

Direct na de verkiezingen besloot eigenaar Bishnoepersad Chotelall zijn financieringsfaciliteit in te trekken. In ebruari zei hij op Starnieuws  dat hij uit liefde voor zijn landgenoten vreemde valuta en basisgoederen goedkoper dan andere handelaren verkocht. 'Ik hou van Suriname, daarom bied ik goedkope basisgoederen aan en ook goedkope valuta om mensen te helpen. Als ik niet meer heb stop ik, maar ik ga het nooit duurder verkopen', beweerde hij toen.

'Na de verkiezingen heeft Chotelall gezegd dat hij niet meer zal subsidiëren. Het volk heeft beslist, dus gaat hij goederen nu ook volgens marktconforme prijzen verkopen', zegt Tsang.

In afstemming met de ministeries van Financiën en HI&T konden winkeliers via Chotelall tegen gunstige wisselkoersen basisgoederen kopen. Eerst zou dat met tussenkomst van de Centrale Bank van Suriname gebeuren, maar na goedkeuring van de controversiële Valutawe', werd gekozen voor rechtstreeks zakendoen met Chotelall.

Dat de prijzen van goederen in de winkels steeds omhoog gaan komt niet door de winkeliers, zegt Tsang. Hij stelt, dat zijn ministerie heeft kunnen vaststellen dat winkeliers tegen hogere prijzen producten van importeurs en leveranciers moeten afnemen. 'Helaas zijn het de winkeliers die de kos' kosi van boze klanten krijgen.' Een aantal ondernemers heeft besloten voorlopig geen nieuwe voorraden te kopen vanwege de gestegen prijzen. Dit is onder meer één van de redenen waarom veel supermarkten hun deuren dichthouden. Winkeliers die onvoldoende mogelijkheden hebben om ervoor te zorgen, dat de beschermende regels worden nageleefd, blijven ook daarom liever dicht. 'Bij hen gaat het om de keus: geld verdienen en daardoor ziek worden of dicht blijven.' 

De bewindsman merkt op, dat er geen wet is die handelaren verplicht hun zaak open te houden. Zij kunnen daarom hun activiteiten voor onbepaalde tijd staken, zoals soms ook gebeurt wanneer ze op vakantie gaan of om andere redenen. Wat ook speelt bij ondernemers die wel klanten toelaten, is dat ze om de zoveel tijd de zaak moeten sluiten om alles te ontsmetten. Van boodschappenmandjes tot POS-apparaten worden dan gereinigd en geld wordt gestreken om eventuele virussen te doden.

Tsang zegt vrijwel dagelijks in contact te zijn met de winkeliersverenigingen in een poging hun leden zo ver te krijgen dat de dienstverlening aan de samenleving niet onnodig stagneert. Echter, de bewindsman heeft niet met de Vereniging van Winkeliers in Suriname (VWS) gesproken, zegt voorzitter Raymond Hasnoe. Sinds zijn aantreden ontwijkt Tsang de organisatie, aldus Hasnoe.

Hij stelt dat bij navraag is gebleken dat overwegend 'buitenlandse winkeliers' hun supermarkten dichthouden. 'Die mensen zijn verschrikkelijk bang. Uit onwetendheid denken ze dat het een Chinese ziekte is en houden hun winkels dicht. De Surinaamse winkeliers hebben in de meeste gevallen hun winkel wel open of verkopen via een luik.'

Hasnoe vindt de sluiting niet in de haak, omdat de klanten gedupeerd en de druk op supermarkten die open zijn groter wordt. Hiermee neemt het risico op besmetting met het virus toe, omdat meer mensen tegelijk op één plek zijn. Hasnoe merkt verder op, dat in de vergunningsvoorwaarden ook is aangegeven op welke tijdstippen de winkels open moeten zijn. Bij bijzondere omstandigheden zoals sterfgeval, ziekte of vakantie, dient de winkelier dat netjes door middel van aanplakking kenbaar te maken tot wanneer de zaak gesloten is. 'Je kan niet pats-boem sluiten. Je hebt dus lak aan de klanten. Deze mensen zijn hier om snel geld te verdienen en gaan dan weg.' 

De voorzitter adviseert ondernemers hun bedrijven open te stellen met inachtneming van de beschermende maatregelen. Klanten worden opgeroepen zich te houden aan de maatregelen en instructies van de handelaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten