vrijdag 12 juni 2020

Georganiseerde misdaad grotendeels verantwoordelijk voor bosbranden Guatemala

Talloze illegale landingsbanen in Reserva de la Biosfera Maya


Vliegtuigjes uit onder meer Colombia en Venezuela kunnen vrijwel onopgemerkt in het reservaat landen


Een van de ergste brandseizoenen van het afgelopen decennium heeft enorme stukken beschermd regenwoud vernietigd en heeft de regering van Guatemala aangezet om te beginnen met de ontwikkeling van een nieuw, agressief beleid om de verantwoordelijke georganiseerde misdaadgroepen neer te halen. 

Natuurbeschermers ter plaatse vertelden InSight Crime, dat tijdens het brandseizoen van december, dat van december tot mei kan duren, ongeveer 16.000 hectare en hoogstwaarschijnlijk meer is vernietigd in het noordelijke departement Petén in Guatemala. Veel van de branden vonden plaats in nationale parken in het Reserva de la Biosfera Maya, een van de grootste beschermde regenwouden in Midden-Amerika.

Eind mei schreef president Alejandro Giammattei 20 van de 23 actieve branden voornamelijk toe aan landinvasies en het kappen van bos om illegale landingsbanen te bouwen voor drugsvliegtuigen die diep verborgen waren in nationale parken zoals Laguna de Tigre en Sierra del Lacandón.

De branden beginnen vaak wanneer drugshandelaren proberen grote delen van het regenwoud snel te verwijderen en de vlammen lopen uit de hand door de droge grond en het gebrek aan regen. Ze maken het land vrij voor veeteelt, die ze gebruiken als front voor het witwassen van geld en illegale landingsbanen die cocaïneleveringen ontvangen. Lokaal wordt de praktijk 'narco-ganaderia' of 'narco-veehouderij' genoemd.

Vliegtuigjes uit onder meer Colombia en Venezuela kunnen vrijwel onopgemerkt in het reservaat landen dankzij de moeilijkheid om in zo'n groot, ruig gebied te patrouilleren. Van daaruit komen de zendingen in het bezit van kartels aan de zuidgrens van Mexico, soms slechts een paar uur rijden door de afgelegen jungle.

Uit een in juni gepubliceerde studie van de Texas State University bleek, dat tussen 2000 en 2015 ongeveer 30 procent van de bosbedekking in het Laguna del Tigre National Park werd omgezet in landbouwgrond, waarvan een groot deel was bestemd voor veeteelt.

Gouverneur van Petén Luis Burgos, die dit jaar aantrad, zei dat hij zijn allereerste vlucht over het gebied uitvoerde om de brandschade van april te observeren. Hij documenteerde vrachtwagens die vanuit Mexico Guatemala binnenkwamen, evenals talloze nieuw geruimde landingsbanen. Sommige landingsbanen beschreef hij als 'een begraafplaats met vliegtuigen', omdat drugshandelaren ze na de landing hadden vernietigd. 'Na die vlucht stapte ik huilend uit de helikopter', vertelde hij aan InSight Crime.

Burgos zei dat hij voorbereidende besprekingen is begonnen met de Nationale Raad voor Beschermde Gebieden (Consejo Nacional de Areas Protegidas - CONAP) om nieuwe strategieën te ontwikkelen om het reservaat te herstellen. Een CONAP-functionaris bevestigde, dat het kantoor van de gouverneur instandhoudingsinspanningen ondersteunt, maar geen commentaar zou geven op details van toekomstige inspanningen.

Zodra de quarantainemaatregelen van het coronavirus tot rust zijn gekomen, verklaarde Burgos, dat hij ook wetshandhaving wilde gebruiken om land indringers met geweld te verwijderen - een strategie die in sommige gevallen al in het reservaat wordt gebruikt - en is van plan aanvullende hulp van de internationale gemeenschap te vragen.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten