vrijdag 12 juni 2020

Zwitsers bedrijf Metalor gaat traceerbaar goud verwerken uit kleine goudmijnen in Peru

(Bron foto's: Minera Yanaquihua)
Onderdeel van een plan om omstandig- heden goudzoekers te verbeteren


Het Zwitserse Metalor Technologies SA, een van 's werelds grootste goudraffinaderijen, begint met het verwerken van een kleine hoeveelheid traceerbaar en verantwoord gewonnen goud van kleinschalige goudzoekers in Peru als onderdeel van een plan om hun omstandigheden te verbeteren. 

Het initiatief van Metalor is een groeiend aantal van raffinaderijen en non-profitorganisaties om kleinschalige goudzoekers te helpen hun output legaal en tegen eerlijke prijzen op de reguliere markt te verkopen.


Ongeveer 15-20 miljoen mensen graven naar goud met basistechnologie, voornamelijk in Afrika en Zuid-Amerika. Ze produceren ongeveer 560 ton per jaar met een waarde van $ 30 miljard tegen de huidige prijzen, maar de processen die ze gebruiken zijn vaak vervuilend en ze kunnen ook verward worden met de georganiseerde misdaad.

Metalor zei vorig jaar, dat het alleen zou werken met goud uit grote industriële mijnen om het risico op illegaliteit in de toeleveringsketen te verminderen. Het bedrijf stopte met het werken met ambachtelijke mijnen of verzamelaars en aggregators - bedrijven die goud inzamelen en doorverkopen uit ambachtelijke mijnen - vanwege de moeilijkheid om de legaliteit van de mijnen en de oorsprong van het goud te achterhalen.

Metalor gaat nu goud verwerken van de Peruaanse Minera Yanaquihua-mijnbouwgroep, zeiden de bedrijven donderdag 11 juni 2020 in een gezamenlijke verklaring. De regeling wordt ondersteund door de Zwitserse Better Gold Association en de Better Gold Imitate for Artisanal and Small-scale Mining, non-profitgroepen die ambachtelijke goudzoekers ondersteunen.

Yanaquihua produceert jaarlijks 45.000 ounces - 1,4 ton - goud ter waarde van $ 75 miljoen tegen de huidige prijzen, aldus de gezamenlijke verklaring. Ongeveer 70% daarvan is afkomstig van twee kleine mijnbouweenheden die worden gerund door Yanaquihua in het zuiden van Peru. De rest is afkomstig van ambachtelijke goudzoekers in de omgeving, die zullen worden geholpen hun activiteiten te verbeteren.

Een andere Zwitserse raffinaderij, Valcambi, zei vorig jaar dat het begonnen was met het verwerken van ambachtelijk goud uit Colombia in samenwerking met de  Better Gold Association en anderen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten