maandag 25 mei 2020

Minister Chotkan stopt uitzending Apintie tv-programma To The Point

'Kijkers zouden door het programma beïnvloed kunnen worden'


Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie Vijay Chotan heeft gisteravond het Apintie tv-programma To The Point laten stopzetten. Kijkers die het bekende programma volgden, kregen een kwartier na aanvang van het programma ineens een zwart scherm met tekst in beeld, die luidde: ‘In opdracht van minister Chotkan van OWT&C wordt dit programma stopgezet'.


Waterkant.net bericht vanochtend, 25 mei 2020, dat het programma ging over de uitleg van de laatst gehouden IDOS-peiling. Daarin kwam de regeringspartij NDP, tevens de partij van Vijay Chotkan, slecht uit de bus. Volgens het ministerie zouden kijkers door het programma beïnvloed kunnen worden.

Het is bekend, dat politieke partijen deze dagen geen propaganda meer mogen voeren en dat de overheid hiertegen optreedt.

Apintie is echter geen politieke partij en het programma is geen propaganda, maar een nieuws- en actualiteitenprogramma en berichtte over een peiling. Toch heeft Apintie gehoor gegeven aan de eis van de minister, anders zou de vergunning in gevaar komen, zo werd althans tegen de omroep gezegd.

De Ware Tijd vindt het frappant, dat in 2015 de uitzending van 'To the Point', dat ook daags vóór de verkiezingen werd uitgezonden, niet door de autoriteiten werd gestopt. In dat programma werd eveneens een IDOS-opiniepeiling behandeld. Maar, die was gunstig voor de NDP, want voorspeld werd dat de regeringspartij 27 zetels zou behalen. 'Wat vanavond in 'To the Point' werd besproken kan niet gekwalificeerd worden als politieke propaganda', stelt een jurist.

Eerder op de dag werd op kanaal 10.3 nog een verkiezingsspotje van de Pertjajah Luhur uitgezonden. De politie werd erop afgestuurd, maar toen de agenten bij de studio arriveerden bleek intern al de instructie te zijn gegeven dat het reclamefilmpje niet meer mocht worden uitgezonden. Op andere televisie- en radiozenders werden gisteren nog politiek getinte uitzendingen of interviews afgedraaid, ook bij ABC TV.
 
In het half acht journaal van staatszender STVS werden verschillende ministers, die in partijtenue waren gestoken, geïnterviewd en gaven aan wat de regering de afgelopen jaren heeft gepresteerd en de NDP daarom weer in het machtscentrum moet komen.
Ook het aan de NDP gelieerde Purple TV zond gisteren nog een videoproductie uit waarin de verworvenheden van de partij werden gepresenteerd. Een programma op dezelfde zender waarin NDP-sympathisant Roy de Miranda aan het woord was, werd op instructie van het Kabinet van de President onmiddellijk gestaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten