maandag 25 mei 2020

Alle stembureaus open tot 21.00 uur

Door vele ongeregeld- heden besloten om stembureaus langer open te houden


Alle stembureaus blijven twee uur langer open. Officieel zouden de stembureaus om 19:00 uur sluiten, maar door de vele ongeregeldheden is besloten om de stembureaus langer open te houden. Het Onafhankelijk Kiesbureau heeft dat maandagavond 25 mei 2020 bevestigd tegenover Starnieuws. 

Eerder was al besloten om een stembureau op Blauwgrond tot 21:00 uur open te houden omdat 217 van de 535 kiezers op een verkeerd stembiljet hadden gestemd voor de ressortraad. De stemming op dat bureau werd op gegeven moment gestopt. Er moesten nieuwe stembiljetten worden gebracht.

Bij verschillende stembureaus staan daarenboven nog lange rijen. Er zijn ook klachten dat er te weinig stemhokjes worden gebruikt.

Ook elders in het land zijn verkeerde stembiljetten op verschillende stembureaus terecht gekomen. Het gaat voornamelijk om de stembiljetten voor ressortraadsleden.

Onder meer vanwege de coronamaatregelen, die voor vertraging zorgen bij sommige stembureaus en onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan is tot verruiming van de tijd besloten.

Op de stembureau's 18, 19 en 20 te Geyersvlijt was rond 19:00 uur de stemming al afgerond, maar ook dat blijven de stemlokalen tot 21:00 uur open.

Danielle Veira van het Covid-19 Managementteam zegt in de Ware Tijd, dat mensen zich niet volledig hebben gehouden aan de corona-regels. Handhaving was een 'grote uitdaging' en in de praktijk zijn problemen ondervonden.

Veira zegt, dat de tijd mede is verruimd om stembureaus de gelegenheid te geven fouten te corrigeren en de tijd die door de coronamaatregelen verloren is gegaan ten volle te laten uitwerken om burgers de gelegenheid te geven nog te gaan stemmen. Er hebben zich op enkele plaatsen schermutselingen voorgedaan, maar door kordaat optreden van de ordedienst en de politie hebben zich geen noemenswaardige geweldsexcessen voorgedaan.

De autoriteiten hebben alles nog onder controle, meent Veira. Op bepaalde plaatsen ging het er heftig aan toe tussen aanhangers van verschillende politieke partijen. Het schietincident op OS Tammenga ligt buiten de politieke sfeer, merkt Veira op.

Ze voegde eraan toe, dat het Managementteam bijeen is gekomen en zich heeft gebogen over de kwestie van de talrijke personen die ongecontroleerd de grens zijn overgekomen de afgelopen dagen. Momenteel wordt hierover een rapport opgesteld voor de president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten