maandag 25 mei 2020

CBCS Curaçao: Spoedig lijst maken van concreet geïdentificeerde afvloeiingen

Per instelling met afvloeiing beoogde bezuinigings- percentage op lijst


Binnen een maand een lijst opstellen van concreet geïdentificeerde afvloeiingen - dus met de namen van de af te vloeien overheidspersoneelsleden - die per 1 juli 2020 ingaan. Met daarbij per instelling het met die afvloeiing beoogde bezuinigingspercentage, bijvoorbeeld 12,5 procent, dat structureel moet kunnen worden gerealiseerd. Dat is een voorstel van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 mei 2020. 

Dit staat te lezen in de niet officieel gepubliceerde ‘Doorberekening van de macroeconomische effecten van de tweede tranche liquiditeitssteun’ van Nederland.

Op 13 mei heeft de Nederlandse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een advies uitgebracht aan de Rijksministerraad (RMR) inzake de tweede tranche liquiditeitssteun voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. In het advies van staatssecretaris Raymond Knops wordt de liquiditeitssteun gebonden aan een aantal voorwaarden, waaronder een loonkorting op de arbeidsvoorwaarden van ministers en Statenleden van 25 procent per 1 juli, maar ook dat voor 12,5 procent gekort moet worden op de arbeidsvoorwaarden van overheidspersoneel, het personeel van overheidsbedrijven en het personeel van de door de overheid gesubsidieerde instellingen.

De Centrale Bank CBCS meent dat ‘ook ten tijde van een crisis geopteerd moet worden voor duurzame oplossingen’. Zo heeft de regering van Curaçao aangekondigd voornemens te zijn het overheidsapparaat te verkleinen.

CBCS: 'Dat is vanuit economisch oogpunt een betere strategie. Die focust namelijk op het verhogen van de productiviteit en behoort een duurzaam karakter te hebben.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten