donderdag 27 februari 2020

Voorbereidingen installatie nieuwe pompen pompgemaal Wageningen verlopen vlot

(Bron foto: NII)
Mobiele pompen moeten tijdelijk gebrek aan irrigatiewater minimaliseren 


De voorbereidingen voor de installatie van de nieuwe pompen bij het pompgemaal te Wageningen verlopen vlot. Gestart is met het verwijderen van de stalen delen van pomp 3 en de voorbereidingen om de nieuwe pompdelen in te brengen zijn nu gaande. De werkzaamheden voor de installatie van de nieuwe pomp zijn gepland voor 4 tot 5 weken, waarna de elektrische installatie kan plaatsvinden. Dit schrijft donderdag 27 februari 2020 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De oude pompen 1 en 2 worden gedurende de werkzaamheden draaiende gehouden om zo min mogelijk stagnatie te veroorzaken.

Volgens de directievoerder is het tekort aan irrigatiewater onder andere het gevolg van de zouttong die steeds meer landinwaarts komt, alsook de oude pompen die vanwege hun staat niet op volle toeren kunnen draaien. Een ander oorzaak is de kapotte Arawarrasluis. Hierbij gaat veel water verloren en moet deze dus nodig worden gerepareerd.

Door de inzet van mobiele pompen wordt getracht het gebrek aan irrigatiewater zo goed mogelijk te minimaliseren.

Nadat de installatie van de nieuwe pomp 3 heeft plaatsgevonden en deze operationeel is, zal de capaciteit met acht en een halve kubieke meter water per seconde toenemen. Aan de telers wordt gevraagd om het beschikbare irrigatiewater zo lang mogelijk vast te houden op hun areaal.

Zoals minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) eerder heeft aangegeven, wordt gevraagd dat men zo efficiënt mogelijk omgaat met het beschikbare irrigatiewater. Het ministerie van LVV werkt met man en macht eraan om het tekort aan irrigatiewater duurzaam op te lossen, dit alles kost tijd maar als alles in orde is zal het probleem duurzaam zijn opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten