donderdag 27 februari 2020

SVJ denkt dat ontslaggeschil tussen journalist Orfeo Friperson en Radio 10 kan worden bijgelegd

Friperson zou voor SRS verslag hebben gedaan van protestactie op Onafhankelijkheids- plein


Het geschil tussen de directie van Radio 10 en journalist Orfeo Friperson kan nog worden bijgelegd. Het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), onder leiding van Carla Boetius, heeft gesprekken gevoerd met directeur Werner Duttenhofer jr. en de verslaggever. Ook de redactie van Radio 10 heeft zaterdag in een vergadering een lans gebroken voor de collega. De directeur heeft aangegeven opnieuw over het ontslag te willen praten met de journalist, aldus de SVJ vandaag, donderdag 27 februari 2020, in een verklaring, aldus Starnieuws. 

Het SVJ-bestuur heeft zich uitgebreid laten informeren door beide partijen. Geconcludeerd wordt, dat er sprake is geweest van een communicatiecrisis. De directie van het radiostation stelt zich op het standpunt, dat er nog ruimte is om te praten. Het ontslag is al aangemeld bij Arbeidsinspectie die dit zal moeten toetsen.

Duttenhofer stelde in eerste instantie, dat Friperson ontslag in aangezegd, omdat hij de regels van het bedrijf heeft overtreden. Hij zou voor de staatsradiozender SRS verslag hebben gedaan van de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein op 17 februari.

De Ware Tijd berichtte eerder, dat de directe aanleiding voor het ontslag de uitzending van een door hem afgenomen interview is, dat door presentator Clifton 'Limbo' Limburg is afgedraaid in het programma Bakana Tori.

Friperson had de kunstenaar Harry Pinas geïnterviewd die vóór dag en dauw op het Onafhankelijkheidsplein een regeringsgezinde eenmansdemonstratie hield, voordat later op de dag een anti-regerings betoging op het plein zou worden gehouden.

In de ontslagbrief voert directeur Werner Duttenhofer jr. aan, dat Friperson tijdens de protestdemonstratie verslag heeft gedaan voor een ander medium, te weten SRS, wat 'ten strengste verboden' is. Wegens 'dringende reden' kreeg hij daarom 'op staande voet' ontslag.

Tegenover de Ware Tijd ontkende Friperson met klem verslag voor de SRS te hebben gedaan of het materiaal van zijn interview aan dat radiostation te hebben afgestaan. 'Wie een hond wil slaan, vindt licht een stok. Ik heb geen enkel materiaal afgestaan aan niemand.' Hoe Limbo aan het materiaal is gekomen weet de verslaggever niet. Volgens Friperson is het algemeen bekend dat de presentator uitzendingen van andere zenders op de band vastlegt.

Friperson staat open voor een gesprek. Hij stelt tegenover het SVJ-bestuur, dat hij wel enkele condities heeft. Indien de directie contact met hem opneemt, zal hij deze voorleggen.

De journalist, die 13 jaar verbonden is aan het radiostation, zegt nog steeds trots te zijn om een Radio 10'er te zijn. Hij blijft er echter bij geen verslag te hebben gedaan voor de SRS en is ook niet content met de wijze waarop deze zaak is afgehandeld. De SVJ heeft aangeboden als bemiddelaar te willen optreden in deze kwestie. Het wachten is nu op de toetsing door de Arbeidsinspectie.

Het SVJ-bestuur betreurt het, dat deze kwestie is opgeblazen in de media. Het is voor beide partijen schadelijk en maakt de weg naar elkaar toe moeilijker. Echter is het bestuur ervan overtuigd, dat de mogelijkheid nog bestaat, dat deze kwestie in der minne wordt geschikt waardoor Friperson weer terug kan keren naar zijn werkplek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten