donderdag 27 februari 2020

Nigeria krijgt een oud bronzen beeld terug van Mexico

(Bron foto: Prensa Latina)
'Een prachtig bronzen stuk, Nigeriaans erfgoed, zou naar huis moeten terugkeren'


Mexico heeft een oude bronzen sculptuur teruggebracht naar Nigeria na een poging om het het land binnen te smokkelen. Het artefact komt uit de zuidwestelijke Ife-stad van Nigeria, beroemd om werken die royalty's en goden uitbeelden van het eens zo krachtige Yoruba-koninkrijk. Het beeld is van een man die in kleermakerszit zit, een hoofdjurk draagt ​​en een object vasthoudt. 

Douanebeambten hebben het in beslag genomen op de belangrijkste luchthaven in Mexico-Stad. 'Een prachtig bronzen stuk, en van Nigeriaans erfgoed, zou naar zijn huis moeten terugkeren', zei Diego Prieto, het hoofd van het Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH).


Het instituut heeft geverifieerd, dat het beeld van Yoruba-oorsprong was en is overhandigd aan de ambassadeur van Nigeria in Mexico, Aminu Iyaw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico zei dat het artefact illegaal was geëxporteerd.

'We verzetten ons tegen de illegale commercialisering van archeologische stukken, een belangrijke oorzaak van de verarming van het cultureel erfgoed van de landen van herkomst, omdat het de integriteit van culturen en dus van de mensheid ondermijnt', zei Julián Ventura Valero, de plaatsvervangend secretaris van Buitenlandse Zaken.

Ambtenaren gaven geen details over wie er achter de poging zat het beeld naar Mexico te smokkelen, of de exacte oorsprong.

(Suriname Mirror/bellanaija.com/BBC/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten