donderdag 27 februari 2020

Costa Rica eerste land in regio met landelijk laadnet voor elektrische voertuigen

Costa Rica heeft meer dan 100 oplaadpunten voor elektrische auto's


Volgens First Lady Claudia Dobles heeft Costa Rica meer dan 100 oplaadpunten voor elektrische auto's op zijn grondgebied, waardoor het Midden-Amerikaanse land het eerste in de regio is met een landelijk oplaadnetwerk. 

Het nieuws werd deze week aangekondigd tijdens een forum om updates te geven over het Nationale Decarbonisatieplan van Costa Rica, dat tot doel heeft de economie van het land tegen 2050 koolstofarm te maken.



De website PlugShare, die EV-laadstations wereldwijd identificeert, vermeldt ten minste 120 locaties in Costa Rica - de meerderheid geclusterd rond de Gran Área Metropolitana (GAM), inclusief San José.


Toen vorig jaar het Nationale Decarbonisatieplan werd ingehuldigd, stond modernisering van de transportinfrastructuur van het land op de eerste plaats als een pijler van het initiatief. 'In het eerste jaar van het Nationale Decarbonisatieplan zijn we erin geslaagd doelen om te zetten in acties, ons transport te moderniseren en de mobiliteitsmogelijkheden voor de bevolking op een veilige en duurzame manier te garanderen', zei Dobles.

Elektrische voertuigen zouden Costa Rica helpen meer volledig te vertrouwen op groene energie; het land heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 98% van zijn energie via hernieuwbare bronnen opgewekt.

Hoewel het Instituto Costarricense de Electricidad (ICE) en Correos de Costa Rica elektrische vloten exploiteren, zegt de regering dat minder dan 400 van dergelijke auto's het land zijn binnengekomen in 2019. Costa Rica stimuleert het bezit van elektrische voertuigen met belastingvoordelen. Het Nationale Decarbonisatieplan omvat naast elektrische voertuigen ook projecten voor elektrische spoorwegen. Een elektrische passagierstrein, die de ruggengraat zou vormen van een modern transportsysteem door de Gran Área Metropolitana zal binnenkort de Wetgevende Vergadering bereiken voor debat, aldus Dobles.

Een elektrische goederentrein in Limón en de wederopbouw van de Pacific-spoorweg bevinden zich nog in de haalbaarheidsfase.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten