donderdag 27 februari 2020

Nationale Ziekenhuisraad wil spoedig overleg met overheid over met name het ligdagtarief

'Het ministerie beseft dan wel het probleem, maar neemt geen maatregelen'


De jaarverslagen van de ziekenhuizen vertonen over de afgelopen tien jaar structureel een negatief bedrijfsresultaat. Terwijl alle andere sectoren prijsaanpassingen hebben doorgevoerd, zijn de zorginstellingen op het niveau van 2012-2013 gehouden, aldus Claudia Marica-Redan, voorzitster van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), vandaag, donderdag 27 februari 2020,  in de Ware Tijd.

'Waar de ziekenhuizen in problemen kwamen, heeft de regering wel voor verlichting gezorgd op bepaalde momenten.' Maar, volgens haar is er dan 'tijdelijk rust', daarna herhaalt de situatie zich. Ze benadrukt dat dit niet goed is voor de ontwikkeling van de gezondheidssector.

De ziekenhuizen hebben regelmatig bij de regering aangedrongen op aanpassing van de ligdagtarieven die dateren van ruim zeven jaar geleden. Dat zou al een flinke verlichting zijn. Echter, het gaat niet alleen om deze tarieven, stelt Marica-Redan, 'maar, om een goed tarief voor de behandelcyclus van een patiënt'.

Ziekenhuiszorg is ruim dertig jaar onder-gefinancierd. Ondanks diverse voorstellen vanuit de NZR - vaak ook in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid - zijn structurele maatregelen uitgebleven. Voor het AZP geldt sinds 2013 een ligdagtarief van Srd 662,50. Het ministerie beseft dan wel het probleem, maar neemt geen maatregelen. Wat de ziekenhuizen steekt is, dat de tarievenstructuur toegepast door stichting Staatsziekenfonds verouderd is en er door de jaren heen weinig tot geen verandering in is opgetreden. Sprekend over het AZP zegt de directrice, dat voor Srd 662,50 per ligdag alle kosten moeten worden gedekt: operatiekosten, medicijnen, lab, radiologie, overheadkosten en nog het honorarium van medici.

Marica-Redan hoopt net als haar collega ziekenhuisdirecteuren spoedig om de tafel te zitten met de overheid om te praten over mogelijkheden voor een systematische oplossing. 'Dat zal voor ons rust brengen, maar zeker ook voor de overheid, omdat ze nu met heel veel subsidie moet inspringen. Wij willen onze hand niet ophouden, maar gewoon betaald worden voor de diensten die wij verlenen.'

De NZR-voorzitster benadrukt, dat werken op deze manier een enorme uitdaging is voor de leiding van de ziekenhuizen. Met name plannen voor de toekomst is moeilijk. 'Het is heel stressend om zo te werken, omdat je constant rekening moet houden met het budget dat niet toereikend is. Het is vaak van dag tot dag managen en brandjes blussen.' Ze heeft daarom enorm veel respect voor de wijze waarop de collega's tot nu toe stand hebben weten te houden ondanks de moeilijke financiële situatie. 'Ze zijn zeer creatief, want ze moeten constant schuiven met geld en betalingen aan leveranciers uitstellen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten