donderdag 27 februari 2020

Apache verwacht weer grote olievoorraad in haar tweede exploratieput voor Surinaamse kust

'We zijn gunstig gestemd door wat we hebben gezien dusver'



De Amerikaanse oliemaatschappij Apache verwacht bij haar tweede exploratieput voor de Surinaamse kust opnieuw op een grote olievoorraad te stuiten. De voorlopige resultaten zijn hoopgevend, aldus president-directeur John J. Christmann in het kwartaalverslag van het bedrijf over de laatste drie maanden van het afgelopen jaar (zie hieronder) dat woensdag is uitgekomen, zo bericht de Ware Tijd donderdag 27 februari 2020. 

'We boren momenteel de tweede put in Blok 58, Sapakara West-1, en zijn gunstig gestemd door wat we hebben gezien dusver. We zullen meer informatie verstrekken nadat we volledige diepte hebben bereikt en onze analyse hebben voltooid.'





'Als de directeur van Apache positief is, hoe kan de directeur van Staatsolie negatief zijn? Op basis van wat we nu zien, ben ook ik positief gestemd', reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Hij merkt op, dat wat de boring tot nu toe laat zien het weer een grote olievondst zal worden. Hij verwacht dat nadat de beoogde diepte is bereikt, het resultaat van Sapakara West-1 eind maart bekend zal worden gemaakt.

Er zullen eerst tests worden gedaan om de kwaliteit van de olie vast te stellen. In een later stadium zullen de hoeveelheden winbare reserves worden uitgerekend.

Op 7 januari maakte Apache bekend, dat ze bij de Maka Central 1-boorput in Blok 58 was gestuit op een 'significante' aardolie- en gasvoorraad. Hoe groot deze voorraad is, wordt nu uitgerekend, zegt Elias.

In december vorig jaar kocht de Franse aardoliegigant Total zich in voor 50 procent in Blok 58. Apache zal na Sapakara West 1 nog een exploratieput aanleggen, waarna de proefboringen door Total zullen worden overgenomen. Volgens Leo Mariani, analist op de oliebeurs, is er een 'redelijke waarschijnlijkheid' dat Apache nog meer exploratiesucces in Suriname zal hebben.

'Apach­e is van plan om in 2020 nog minstens twee exploratieputten voor de kust van Suriname te boren. We denken dat deze waarschijnlijk commercieel zullen zijn, gezien het feit dat Exxon zestien succesvolle ontdekkin­gen heeft gedaan in het nabijgelegen Stabroek-blok voor de kust van Guyana', schrijft Mariani.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten