donderdag 27 februari 2020

VN veroordeelt sterke stijging aantal moorden op vrouwelijke activisten in Colombia

'President Duque heeft niet genoeg gedaan om het geweld te stoppen'


Meer dan 100 mensenrechtenactivisten en 66 inheemsen werden vorig jaar gedood in het Zuid-Amerikaanse land, volgens een VN-rapport. Critici hebben president Ivan Duque bekritiseerd, omdat hij niet genoeg heeft gedaan om het geweld te stoppen. 

Het aantal gedode vrouwen in Colombia, terwijl ze in gemeenschappen werkten en de mensenrechten verdedigden, steeg met bijna 50% in 2019, volgens cijfers van de Verenigde Naties die woensdag 26 februari 2020 werden vrijgegeven.



Meer dan 100 mensenrechtenactivisten en 66 inheemsen werden vorig jaar gedood in het Zuid-Amerikaanse land, een weerspiegeling van het geweld tegen sociale leiders, volgens een jaarverslag over de situatie in Colombia, opgesteld door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens  (OHCHR, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights).


'We zijn gealarmeerd dat het aantal moorden op vrouwelijke mensenrechtenactivisten in 2019 met bijna 50% is toegenomen', zegt Alberto Brunori, het Mensenrechten hoofd van de VN in Colombia. 'De snelle en effectieve implementatie van een uitgebreid programma van garanties voor vrouwelijke leiders en vrouwelijke mensenrechtenactivisten zou een belangrijk instrument kunnen zijn voor preventie en bescherming tegen moorden en aanvallen', voegde hij eraan toe.

De Colombiaanse president Ivan Duque, 43, is onder vuur genomen door een aantal niet-gouvernementele organisaties en mensenrechtenactivisten, omdat hij niet genoeg heeft gedaan om het geweld en de moorden tegen zogenaamde 'sociale leiders' te stoppen.

(Suriname Mirror/DW.com/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten