dinsdag 2 juli 2019

Voormalig Suralco-ziekenhuis te Moengo wordt definitief omgebouwd tot een middelbare school

(Bron foto: NII)
'Het nieuwe schooljaar start pakweg over drie maanden, vandaar dat er haast bij komt om het gebouw in orde te maken'


Bij de overdracht van het stafdorp Moengo aan de overheid was een plan ontworpen om het gebouw dat toen als ziekenhuis voor de Suralco diende, om te bouwen tot een middelbare school voor studenten van Marowijne. Na een oriëntatiebezoek van een regeringsdelegatie is besloten dit plan weer op te pakken en invulling hieraan te geven, zegt minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Lilian Ferrier dinsdag 2 juli 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

De bewindsvrouwe geeft aan dat het voorwerk is gedaan. De nodige statistieken zijn verzameld, de studierichtingen die de kinderen willen zijn reeds in kaart gebracht en ook zijn er gesprekken gevoerd met leerkrachten. 'Het nieuwe schooljaar start pakweg over drie maanden, vandaar dat er haast bij komt om het gebouw in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie in orde te maken', zegt Ferrier.

Het Suralco ziekenhuis is door de toenmalige management director van Suralco NV, Ruben Halfhuid, overgedragen aan de overheid. 'Pinas heeft daadwerkelijk een terrein en gebouw voor de stichting in beheer ontvangen van Suralco NV, maar dit betreft club 351 en niet het ziekenhuis', legt de minister uit. Hij is per brief in oktober 2018 aangezegd het ziekenhuis te ontruimen, omdat die de bestemming van een middelbare school zou krijgen. Tot op heden heeft hij verzuimd gehoor hieraan te geven met het gevolg dat de overheid zelf invulling geeft aan die ontruiming, vervolgt de minister. De onderliggende stukken liggen bij het ministerie en de voorbereidingswerkzaamheden zullen de komende week worden hervat.

De vraag naar onderwijs op het middelbaar niveau is herhaaldelijk kenbaar gemaakt door de bewoners van dit district. Tijdens een recent bezoek van president Desi Bouterse aan dit gebied is deze wens weer kenbaar gemaakt aan het staatshoofd.

Leerlingen binnen dit gebied hebben tot nog toe steeds moeten afreizen of verhuizen naar Paramaribo om vervolgonderwijs te genieten. Bouterse heeft nu de opdracht gegeven om er alles aan te doen om middelbaar onderwijs te kunnen verzorgen in het nieuw schooljaar. In samenspraak met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is besloten spoedig de nodige maatregelen te treffen om deze belofte waar te maken. Dit is reden geweest voor de Onderwijs-minister om zich persoonlijk te oriënteren en aan de middelbare school te werken.

Het is een bijzonder grote uitdaging om een efficiënt onderwijssysteem op maat te ontwerpen voor de multi-etnische, multiculturele en veeltalige gedecentraliseerde Surinaamse samenleving, aldus het NII.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten