dinsdag 2 juli 2019

Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh (75) overleden

Mitrasingh staat aan de wieg van veel culturele projecten, zoals het monument van Baba en Mai


Archeoloog en kunsthistoricus Benjamin Mitrasingh is vanochtend, dinsdag 2 juli 2019, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. De voormalige directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is 75 jaar geworden, zo meldt Starnieuws.

Mitrasingh stond bekend om zijn provocerende en gedurfde uitspraken. Hij heeft aan de wieg gestaan van veel culturele projecten, zoals het monument van Baba en Mai van de Stichting Hindostaanse Immigratie.

De laatste acht jaren heeft hij zich ingezet voor het massagraf te Mariënburg. Het was zijn innigste wens om het graf te vinden waar de slachtoffers van de moordpartij op contractarbeiders in 1902 plaatsvond. Door bureaucratie en weinig animo vanuit de autoriteiten is het project doodgebloed.

Maar, Mitrasingh wist als geen ander van niet opgeven. Hij bleef projecten initiëren, ook al had hij daar nog geen cent voor. Als archeoloog en kunsthistoricus was hij een groot voorstander van een Nationaal Museum, waar in 1990 al een maquette van was gemaakt. Ook in de politiek heeft Mitrasingh een bewogen tijd gehad.

Hij was jarenlang lid van de VHP, waarna hij de overstap maakte naar de BVD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten