dinsdag 2 juli 2019

Regenseizoen Costa Rica toont sterke toename van dengue

Sinds juni 2019 zijn 1.666 gevallen van dengue geregistreerd, tegen 975 in zelfde periode 2018


Costa Rica heeft tot nu toe in het huidige regenseizoen een sterke toename geconstateerd van dengue, met 70% meer infecties dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag 28 juni 2019.


Vanaf juni 2019 werden 1.666 gevallen van dengue geregistreerd, vergeleken met 975 in dezelfde periode van 2018, zei het ministerie in een verklaring.

De informatie werd vrijgegeven op een moment dat het land een seizoen van toenemende regenval betreedt, wat de verspreiding van de Aedes aegypti-mug, de overbrenger van de ziekte, ten goede komt. 'We gaan de meest gecompliceerde tijd van het jaar in, waar de toename van regenval de gevallen van knokkelkoorts doet toenemen, vandaar onze constante roep om burgers waakzaam te zijn bij het elimineren van broedplaatsen', zegt Rodrigo Marín, directeur van Surveillance bij het ministerie van Volksgezondheid.


De mug die dengue overbrengt, reproduceert in stilstaande watertanks, daarom vragen gezondheidsautoriteiten om geen banden of platen onder planten op te slaan, waar water zich ophoopt.

Dengue-koorts is een ziekte die hoge koorts, uitslag en spier- en gewrichtspijnen veroorzaakt. De mug die dient als een vector van de ziekte, brengt ook Zika en Chikungunya over, die onlangs een plaag veroorzaakten in Latijns-Amerika.

Costa Rica had het laagste aantal dengue-infecties in 2018 in de afgelopen 20 jaar, met in totaal 2.735 gevallen.


(Suriname Mirror/QCostaRica/Twitter/The Tico Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten