dinsdag 2 juli 2019

VN komt met vernietigend rapport over falende Colombiaanse regering in vredesproces van het land

Driemaandelijks rapport VN-missie in Colombia wordt in juli aan Veiligheidsraad voorgelegd

VN-missiechef Carlos Ruiz (L) en adjunct-secretaris-generaal Miroslav Jenca tijdens een bezoek aan een FARC-kamp. (Bron foto: UN Photo).
Conceptrapport eist 'concrete actie' van regering-Duque om veiligheid te garanderen voor gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en coca-boeren


De Verenigde Naties zullen een vernietigend rapport publiceren over het falen van de Colombiaanse regering om de belangrijkste elementen van het vredesproces van het land te implementeren, meldde W Radio maandag 1 juli 2019. Het driemaandelijkse rapport van de VN-missie in Colombia zal naar verwachting later deze maand aan de Veiligheidsraad worden voorgelegd en zal naar verluidt ernstige tekortkomingen aan het licht brengen bij de regering van president Ivan Duque om te voldoen aan de vredesovereenkomst van 2016 met de voormalige rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). 

Volgens W Radio eist het conceptrapport 'concrete actie' van de regering om de veiligheid te garanderen voor gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en coca-boeren die ermee ingestemd hebben vrijwillig hun illegale gewassen te verwijderen.

Naar verluidt verifieerde de VN de moord op 123 voormalige guerrillastrijders, 10 moordaanslagen en 10 gedwongen verdwijningen. Veertien van de moorden werden gepleegd in de laatste vier maanden.

Duque kondigde vorige week unilaterale vergaderingen aan die de veiligheidssituatie van voormalige guerrilla's zouden verbeteren, maar heeft niet één keer de Nationale Commissie voor Veiligheidsgaranties bijeengeroepen, de instantie die verantwoordelijk is voor het verbeteren van de veiligheidscondities voor FARC-leden en -gemeenschappen die in het voormalige guerrillagebied wonen, volgens het rapport.

Bovendien eisten de VN-waarnemers een effectieve aanwezigheid van de staat in de provincies Caqueta, Norte de Santander, Antioquia, Guaviare en Valle del Cauca, waar plattelandsgemeenschappen zijn blootgesteld aan terreur van paramilitaire groepen, de guerrillagroep van de ELN en de dissident FARC-guerrilla's.

De VN-missie drukte ook haar bezorgdheid uit over de 'defunding' door de regering van het 'transitional justice -systeem dat het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden omvat, een waarheidscommissie en een speciale eenheid om te zoeken naar meer dan 120.000 mensen die tijdens het conflict verdwenen waren (El Sistema Integral de Verdad, Justicia, Reparación y No Repetición y para la Unidad Nacional de Protección).

De Unidad Nacional de Protección, die is belast met de veiligheid van bedreigde FARC-leden en burgers, evenals de gezondheidszorg voor gewonde voormalige guerrilla's, zijn ook ondergefinancierd, zoud volgens de VN-waarnemers ook te weinig worden gefinancierd. Het rapport bevestigt beschuldigingen van de FARC, parlementsleden en slachtoffersorganisaties die hebben gezegd dat de regering van Duque niet voldoet aan de vredesovereenkomst.

De president en andere topambtenaren hebben beweerd dat ze de deal nakomen die ze beloofden te negeren voor de inauguratie van Duque in augustus vorig jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/W Radio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten