vrijdag 1 maart 2019

Openbaar Ministerie Suriname eist zes en vier jaar cel tegen twee terreurverdachten

Broers Raoul A. en Nasser I. verdacht van deelname aan een terroristische organisatie


De broers Raoul A. en Nasser I. hebben gisteren respectievelijk een celstraf van zes en vier jaar tegen zich horen eisen. Hen wordt deelname aan een terroristische organisatie in de periode van 2015 tot en met 2017 verweten. De Officier van Justitie acht het feit wettig en overtuigend bewezen. Zij haalde het bewijs uit getuigenverklaringen, diverse ambtelijke bestanden en digitaal gerechercheerde telefoonbestanden. Ze had een 40 pagina’s tellende requisitoir, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 maart 2019.

De verdachten hebben de beschuldiging steeds ontkend. De twee zouden zich ook schuldig gemaakt hebben aan het voorbereiden en/of bevorderen van terroristische misdrijven, het financieren van terrorisme en het werven van een of meerdere voor de gewapende jihadstrijd. Ook hebben zij illegaal munitie in hun bezit gehad.

De broers zouden ook middelen en inlichtingen hebben verschaft aan personen en hen zover kregen om af te reizen naar Syrië met als doel om zich aan te sluiten bij de jihadstrijders. Ook hadden zij contact met onbekende ISIS-leden (Islamitische Staat in Irak en al-Sham). Door het contact met de onbekende ISIS gelieerde manschappen konden de verdachten informatie doorspelen aan de personen over de uitreis naar Syrië. Ook kon de route naar het jihadgebied gevolgd worden. Raoul A. had een telefoonnummer verstuurd naar een zekere jihadstrijder Riaaz in Syrië.

De Officier van Justitie benadrukte dat de broers een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het geheel. Zo hebben ze gelden ingezameld en verstuurd naar deze Riaaz. Ook naar andere ISIS gelieerde leden in andere werelddelen hebben gelden ontvangen van deze verdachten. Raoul A. had geld ontvangen van een ISIS-leden uit een andere landen.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de broers de regio onveilig gemaakt en dat het alom bekend is, dat ISIS in Syrië en Irak zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de mensenrechten. De openbare aanklager zei, dat de broers een samenwerkingsverband hadden met ISIS. Vanuit Suriname hebben ze actieve steun geboden aan de jihadstrijd in Syrië. Volgens haar is dit duidelijk te zien aan de manier waarop de verdachten de doelstellingen en het gedachtegoed van ISIS aanhingen.

Op 22 maart zullen de advcaten Murwin Dubois en Michella Lau-Kerssenberg pleiten voor hun cliënten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten