vrijdag 1 maart 2019

Oud-Argentijnse president Menem vrijgesproken van betrokkenheid doofpotschandaal bomaanslag op Joods centrum, 1994

(Bron foto: Juan Mabromata/AFP)
Groep slachtoffers beweert dat regering Menem wist dat aanslag aanstaande was, maar niets deed om die te voorkomen


Een rechtbank van drie rechters in Buenos Aires heeft donderdag 28 februari 2019 de voormalige Argentijnse president Carlos Menem vrijgesproken van betrokkenheid bij de bomaanslag op een Joods centrum in 1994. Maar, de rechtbank veroordeelde verschillende anderen wel voor de dodelijke terroristische aanslag waarbij 85 mensen het leven lieten en minstens 300 gewond raakten. 

Menem's advocaat zei, dat de ex-president 'opgelucht' was. Maar, een groep slachtoffers bekritiseerde de uitspraak van de rechtbank en beweerde dat de regering Menem wist dat de aanslag aanstaande was, maar niets deed om dit te voorkomen.



(Bron foto: Twitter @Ostrov_A)
Eerdere arresten van de rechtbank concludeerden, dat het onderzoek vol zat met onregelmatigheden, corruptie en politieke inmenging.

Degenen die donderdag schuldig waren bevonden, waren een voormalig federaal rechter en hoofd van de inlichtingendienst. Beiden waren betrokken bij het betalen van een autohandelaar die werd beschuldigd van het leveren van het bij de aanslag gebruikte voertuig.

Officieren van Justitie hadden een gevangenisstraf van vier jaar geëist, omdat Menem geprobeerd zou hebben de zaak in de doofpot te stoppen. De advocaat van Menem zei, dat de voormalige president niets kon onthullen dat de belangen van de natie of haar betrekkingen met andere landen zou schaden.

De aanslag van 1994 op het gebouw van de Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) blijft onopgelost. Maar, Argentinië en Israël vermoeden al lang dat Hezbollah-militanten orders vanuit Iran uitvoerden. Iran heeft elke betrokkenheid ontkend.



In 2015 werd de speciale openbaar aanklager Alberto Nisman dood aangetroffen in zijn appartement in Buenos Aires, de dag voordat hij bewijzen zou leveren aan het Congres. Hij had president Cristina Fernandez de Kirchner beschuldigd van het afdekken van Iraanse betrokkenheid. Fernandez de Kirchner heeft de bewering altijd ontkend.

(Suriname  Mirror/VoA News/Times of Israel/panamericana.pe/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten