vrijdag 1 maart 2019

President Bouterse ontvangt ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028'

'Wij hebben een plan voor 10 jaren, omdat gezondheidssector ook met planning voort moet gaan'

(Bron foto: NII)

President Bouterse heeft donderdag 28 februari 2019 in het presidentieel paleis uit handen van minister van Volksgezondheid Antoine Elias het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ in ontvangst genomen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het ministerie van Volksgezondheid is de afgelopen twee en een half jaar druk bezig geweest met het ontwikkelen van dit plan. 'Wij hebben een plan voor de komende 10 jaren omdat de gezondheidssector ook met planning voort moet gaan', gaf minister Elias aan.

In het plan zijn vier strategische doelstellingen opgenomen:
Een universeel mensgericht gezondheidssysteem voor Suriname,
Rechtvaardige, duurzame en universele financiering van gezondheid,
Middelen voor een efficiënt en effectief gezondheidssysteem en
Sterk leiderschap en goed bestuur in de gezondheidszorg.

Voor de Volksgezondheids-minister zijn deze vier doelstellingen de basis waarop in Suriname gelet moet gaan worden voor een goede gezondheidssector.

De Pan American Health Organization (PAHO) is de trouwe partner geweest waarmee het ministerie heeft samengewerkt. Dr. Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de PAHO in Suriname, stelt dat dit strategisch plan rekening houdt met de situatie en de analyse van de gezondheid en het welzijn van de Surinaamse bevolking. 'Dit is een strategische richting voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de mensen in Suriname en om te onderzoeken wat de behoeften zijn voor de komende generatie', sprak de PAHO-vertegenwoordiger.

Verder houdt dit plan ook rekening met de duurzame ontwikkelingsdoelen. 'Gezondheid is een mensenrecht. De Grondwet verplicht om deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken ongeacht geslacht of waar ze wonen', aldus dr. Gebre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten