vrijdag 1 maart 2019

Venezolaanse oppositieleider Guaidó keert terug naar Venezuela na bezoek aan Brazilië en Paraguay

Venezolaanse president Maduro heeft gedreigd Guaidó te laten arresteren

Rusland en China gebruiken in VN-Veiligheidsraad vetorecht om Amerikaanse resolutie te blokkeren waarin vrije presidentsverkiezing in Venezuela wordt geëist


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó Márquez keert mogelijk dinsdag terug naar zijn land, waar hij zich bij Justitie moet melden. Guaidó zei op bezoek in Brasilia, na een gesprek met president Jair Bolsonaro, dat hij in de komende dagen teruggaat. 

Toen hem werd gevraagd of hij dit weekeinde bedoelde, antwoordde de zelf benoemde interim-president Guaidó ontkennend. Hij zei dat hij in het weekend en maandag nog afspraken heeft.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gedreigd hem te laten arresteren. Volgens Guaidó kan dat tot zeer heftige reacties leiden in Venezuela en in veel landen in de wereld.

Guaidó zou de wet hebben overtreden, omdat tegen hem al een zaak loopt en hij daarom het land niet mocht verlaten. Hij deed dat 21 februari toch en ging naar eigen zeggen met hulp van Venezolaanse militairen naar een grote manifestatie van tegenstanders van Maduro in Colombia. Vervolgens bezocht hij onder andere Latijns-Amerikaanse leiders.




Rusland en China hebben in de VN-Veiligheidsraad gebruikgemaakt van hun vetorecht om een Amerikaanse resolutie te blokkeren. Daarin werd een 'vrije, rechtvaardige en geloofwaardige' presidentsverkiezing in Venezuela geëist en onbelemmerde levering van humanitaire hulpgoederen. Negen landen steunden het voorstel, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Indonesië, Equatoriaal-Guinea en Ivoorkust onthielden zich van stemming. Zuid-Afrika steunde het veto van Rusland en Chinna.

President Maduro verliest steeds meer steun voor zijn regering, in binnen- en buitenland. In zijn eigen regio kan hij nog rekenen op Bolivia, Cuba en Nicaragua, en een aantal kleine eilanden in de Caraïben, waaronder Suriname.. Daarbuiten zijn Rusland en China belangrijke bondgenoten voor zijn regime. De Chinezen zijn dat op financieel gebied, terwijl Rusland de regering van Venezuela onder meer militair bijstaat.


Zo'n zeshonderd militairen staan sinds kort niet langer achter de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, verklaarde Juan Guaidó vandaag, vrijdag 1 maart 2019. De zelfbenoemde interim-president van Venezuela is momenteel op werkbezoek in Paraguay.

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/RTL Nieuws/The Associated Press/De Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten