vrijdag 1 maart 2019

Soedeshchand Jairam, Asiskumar Gajadien en Sham Binda over Van Trikt, nieuwe governor Centrale Bank

Jairam: 'Benoeming Van Trikt is tegen behoorlijk bestuur' 
Gajadien: 'Alles is deel geweest van een heel scenario'
Binda: 'Van Trikt dient als instrument voor monetaire financiering'


De 47-jarige Robert-Gray van Trikt is de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Voor Dagblad Suriname aanleiding om een paar mensen te benaderen en hun mening over de benoeming van Van Trikt vrijdag 1 maart 2019 aan horen en te publiceren.

Volgens de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam (VHP) is de benoeming tegen de principes van behoorlijk bestuur, daar de politieke bemoeienis grote parten heeft gespeeld. 'Wereldwijd is het gangbaar, dat de regering ver blijft van de monetaire autoriteiten. Maar, in Suriname zien we dat de CBvS beïnvloedt wordt door de politiek', aldus Jairam.

Van Trikt is overigens voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants en de zoon van  minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Jairam merkt op dat een gedegen grondslag voor het ontslaan van de voormalige CBvS-governor Glenn Gersie is uitgebleven vanuit de regeringszijde.

'Ongegrond heeft Gersie ontslag gekregen. En nu heeft de regering iemand benoemd uit haar gelederen. We kunnen daardoor stellen, dat de CBvS nu volledig onder de paraplu van de regering valt; de focus zal dus liggen op het behartigen van de partijpolitieke belangen, met het oog op de verkiezing in 2020.'  Naar zeggen van de macro-econoom kan deze ontwikkeling nare gevolgen met zich meebrengen voor land en volk. Jairam denkt daarbij aan ongebreidelde monetaire financiering dat de devaluatie en inflatie in de hand zal werken.

'De situatie is heel zorgwekkend. Hoe de regering compleet vastzit, is het raadzaam om een zakenkabinet in het leven te roepen', aldus de macro-econoom.

Voor VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien is deze benoeming geen verrassing. De VHP’er had gelijk na het ontslag van Glenn Gersie wereldkundig gemaakt, dat Van Trikt in deze positie zou worden benoemd. 'Alles is deel geweest van een heel scenario. Men dacht dat men zonder kleerscheuren erdoorheen zou komen, maar het is niet gelukt. De informatie is gelekt en men is duidelijk op leugens betrapt. Overal is men bezig pionnen in te zetten om het monetair beleid te ondersteunen', zegt de VHP’er.

Het massaal pompen van ongedekt geld in de economie, interventies op de valutamarkt en monetaire financiering zijn enkele van de weinige zaken die hij in de komende periode verwacht. Gajadien verwacht dat hiermee de samenleving een rooskleurig beeld zal worden geschetst naar de verkiezingen toe, waarna na mei 2020 de Surinaamse munt weer zwaar gedevalueerd zal moeten worden. 'Als deze mensen aanblijven, verwacht ik dat de dollarkoers van Srd 7 zal vliegen naar Srd 15 en zelfs Srd 20', stelt hij.

Hij hoopt dat de aangevraagde spoed Assembleevergadering komende week wordt uitgeschreven.

Van Trikt heeft de Nederlandse nationaliteit en zal versneld de Surinaamse nationaliteit krijgen. Gajadien vraagt zich af hoe de Nederlander Van Trikt tot regeringscommissaris kon worden benoemd. Tegelijkertijd stelt hij, dat eerst nagegaan moet worden of de aankomende governor aanspraak kan maken op een normale naturalisatie of dit verzoek door De Nationale Assemblee (DNA) moet worden behandeld.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is niet geschokt met de benoeming van Robert-Gray van Trikt als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Net als de geruchten over het ontslag van de voormalige CBvS-govervor Glenn Gersie, deden ook geruchten de ronde dat Robert-Gray van Trikt de scepter zou zwaaien op de CBvS.

'De geruchten blijken allemaal waar te zijn. Het zijn daardoor geen verrassingen meer. De paarse beweging is druk in de weer om de eigen mensen te accommoderen', accentueert Binda.

De periode van Gersie beschrijft Binda als de ‘groene beweging’, die nu ruimte moest maken voor de ‘paarse beweging’. 'De president is de grote boosdoener. Hij dient altijd verantwoording af te leggen aan het volk. Op het moment dat dit niet gebeurt, is het een teken dat men een andere politieke agenda eropna houdt.'

Volgens Binda heeft die politieke agenda slechts één oogmerk: monetaire financiering. Ook dit is vaker gespeculeerd doordat de regering geen verantwoording aflegt aan de samenleving. Wat de speculaties over de monetaire financiering overigens aannemelijk maakt, is het desastreuze begrotingstekort van Srd 8,7 miljard.

Waar individuen in beginsel zonder enige twijfel hun opgebouwde financiële middelen zouden moeten toevertrouwen aan de bankinstellingen, blijkt dat het vertrouwen steeds aan het afzwakken is. Niet alleen de regering is het doelwit van een vertrouwenscrisis, maar ook de lokale banken. Voor de klant is de bank geen aantrekkelijke plek meer om zaken te doen vanwege de vele beperkingen op de valutarekeningen en zeer onaantrekkelijke spaar- en beleggingsrentes.

'Bij de verschillende lokale banken is gebleken, dat de toegang tot je eigen geld heel moeilijk is. Waarvoor heb je dan een bank nodig? Wat gaat een nieuwe governor hiertegen kunnen doen als de situatie in het land precair blijft? Het zal mij niet verbazen als Van Trikt ook eens op de reshuffelstoel geplaatst zal worden om mensen zogenaamd nieuwe hoop te geven', aldus Binda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten