woensdag 27 februari 2019

Gezondheidsambtenaren in Brazilië vinden onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend

'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat gezondheidsschade veroorzaakt die verder reikt dan tests bij proefdieren'


Analisten bij het Braziliaanse gezondheidsagentschap Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) hebben vastgesteld, dat onkruidverdelger glyfosaat geen kanker veroorzaakt, terwijl de blootstellingslimieten worden aanbevolen naarmate de internationale druk om het gebruik van de chemische stof te verminderen toeneemt. 

Bedrijven zoals Bayer AG en zijn eenheid Monsanto, die op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers produceren, hebben juridische uitdagingen ondervonden over aantijgingen dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Een nieuwe studie die deze maand is gepubliceerd, verbindt ook hoge blootstelling aan kanker.

'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat gezondheidsschade veroorzaakt die verder reikt dan tests bij proefdieren', zei Anvisa-directeur Alessandra Soares.

Brazilië verbiedt agrochemicaliën die kanker blijken te veroorzaken en de bevindingen, indien goedgekeurd, zouden de verkoop van glyfosaat, de meest verkochte herbicide in het land, mogelijk maken om door te gaan, met een aantal beperkingen.

Het risicoanalyseteam van Anvisa heeft dinsdag 26 februari 2019 zijn conclusies gepresenteerd aan de directeuren van het agentschap, die hebben gestemd om hen voorafgaand aan een definitieve beslissing, tot een 90-daagse openbare raadpleging voor te bereiden.

Monsanto verkoopt de onkruidverdelger onder het merk Roundup en is van oudsher de grootste verkoper van op glyfosaat gebaseerde producten in Brazilië. Bayer weigerde zijn marktaandeel bekend te maken. Monsanto wordt geconfronteerd met 78 miljoen dollar schade, nadat een jury in Californië vorig jaar ontdekte dat haar producten kanker bij mannen veroorzaakten en het bedrijf klanten niet waarschuwde voor de gevaren van het gebruik ervan. Een soortgelijke zaak begon deze week, ook in Californië.

De bedrijven ontkennen de aantijgingen en hebben gezegd dat tientallen jaren van gebruik en honderden onderzoeken hebben uitgewezen, dat hun op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers niet-kankerverwekkend zijn.

Frankrijk en Duitsland proberen het gebruik van de chemische stof te beperken.

In een studie die deze maand in het tijdschrift Mutation Research werd gepubliceerd, koppelden Amerikaanse academici hoge blootstelling aan op glyfosaat gebaseerde producten aan non-Hodgkin-lymfoom, een type bloedkanker. Anvisa-analisten vonden de onkruidverdelger niet-kankerverwekkend, maar zeiden dat er nog steeds gezondheidsrisico's zijn voor degenen die aan de chemische stof worden blootgesteld wanneer ze op gewassen worden toegepast en stelde nieuwe limieten voor blootstelling voor. Het stelde maximale dagelijkse inname limieten van 0,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht voor de algemene bevolking voor en 0,1 milligram voor landelijke werknemers die werken met de chemische stof. Eerder waren er alleen chronische blootstellingslimieten en geen dagelijkse limieten.

Het bureau raadde ook aan om producten die worden verkocht met concentraties van meer dan 1 procent van het glyfosaat-actieve ingrediënt, te verbieden en om veiliger gebruikspraktijken toe te passen om de blootstelling te beperken.

(Suriname Mirror/MercoPress/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten