woensdag 27 februari 2019

Visserscollectief voorspelt moeilijke periode voor de vissers

'We gaan kijken waar we kunnen besparen, om toch nog wat uit dit seizoen te kunnen halen'


De visserij gaat een moeilijke periode tegemoet. Met sterke winden en hoge golven voor de kust is het voor de vissers veel arbeidsintensiever dan in andere seizoenen. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt dat het voor de vissers heel moeilijk is om een beetje winst te maken in deze periode. 'We gaan kijken waar we kunnen besparen, om toch nog wat uit dit seizoen te kunnen halen', zegt hij vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws. 

Bespreken van de moeilijkheden in dit seizoen, is een van de punten die op de agenda staat van de algemene ledenvergadering die het Visserscollectief vanavond houdt. 'We kunnen vechten voor een vergunning. We kunnen vechten om meer boten op het water te zetten en denken dat we meer vis gaan vangen, maar als we het bestand niet kunnen verzorgen, niet goed kunnen behandelen, dan hebben voor zo maar zoveel boten voor een heel klein visbestand. En dan gaan we nog meer onder hogere kosten moeten werken.'

Hij stelt, dat het collectief gaat voor duurzaam beheer van het visbestand en duurzame visserij. De leden zullen hierover wegwijs worden gemaakt.

Het collectief wil ook praten met minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het wil kijken naar het vergunningenbeleid voor de eigen vloot. 'Wat zijn de knelpunten, zijn er teveel boten, moeten we inleveren, moeten we meer controle uitvoeren op onze eigen vloot?', somt Lall de zaken die spelen op.

De vissers willen ook weten of er ook meer vergunningen zijn verstrekt voor de binnenvaartvisserij. Ook het verder traject met de zes Chinese hektrawlers houdt de vissers nog bezig. De bewindsman heeft gezegd dat de schepen niet in aanmerking kunnen komen voor een vergunning, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. Volgens Lall proberen de autoriteiten deze schepen toch te faciliteren door een nieuwe categorie visserij - de mid sea trawler fishery- in te voeren.

Formeel heeft de bewindsman nog niet gereageerd op het verzoek van de visserijsector om de inspectierapporten van deze Chinese hektrawlers vrij te geven. Er is een Kort Geding aanhangig gemaakt om de inspectierapporten vrij te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten