woensdag 27 februari 2019

Luchtvaartmaatschappij Insel Air, Curaçao, failliet verklaard

‘Zonder investeerder geen kans’


'Natuurlijk heel verdrietig', zegt Insel-directeur Lars de Brabander vandaag, woensdag 27 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad in reactie op het faillissement van de luchtvaartmaatschappij dat gisteren door de rechter werd uitgesproken. 'Personeelsleden, maar ook mensen buiten de organisatie hebben tot het laatst toe hard gevochten voor het voortbestaan van Insel Air.' 

Gisteren viel dan zoals verwacht het doek voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie weigerde, evenals eerder het Gerecht in Eerste Aanleg, de homologatie van het schuldeisersakkoord van 4 december 2018 en sprak vervolgens het faillissement uit van Insel Air International bv.

Die beslissing volgt nadat overnamekandidaat interCaribbean geen zekerheid heeft kunnen stellen voor de nakoming van het akkoord met de crediteuren en vervolgens Tilgent Capital Trust zich had teruggetrokken voor een overname. Die laatste partij uit Florida haakte af, nadat het Air Operator’s Certificate (AOC) van Insel niet werd verlengd.

'De vergunning van Insel Air om te mogen vliegen is verlopen, zij heeft haar operaties gestaakt en er is geen uitzicht op verbetering van de situatie', concludeert het Hof. 'Uit onderzoek is gebleken dat zij meerdere schulden onbetaald laat en dat zij in een toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen.'

Als curatoren zijn benoemd Rogier van den Heuvel - die sinds maart 2017 ook al bewindvoerder was in de surseance van betaling die aan Insel werd verleend - en Stan van Liere. Beiden zijn werkzaam bij advocatenkantoor VanEps Kunneman Van Doorne. Volgens De Brabander, die sinds augustus vorig jaar voor zes maanden werd aangesteld om de luchtvaartmaatschappij veilig en operationeel te houden, staan er nog 82 mensen op de loonlijst. Zij horen vanmiddag tijdens een bijeenkomst bij de vakbond hoe hun arbeidsovereenkomst met Insel wordt afgewikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten