woensdag 27 februari 2019

Suriname weer gastheer van de 'ACP-EU Joint Parliamentary Assembly'

Misiekaba (NDP): 'Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten'


Tijdens de 17e regionale vergadering van de 'ACP-EU Joint Parliamentary Assembly' worden 35 gasten verwacht. De vergadering wordt van 28 februari tot en met 2 maart gehouden in KKF. Commissievoorzitter, tevens vaste vertegenwoordiger bij ACP/EU, André Misiekaba (NDP), heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat Suriname er helemaal klaar voor is, zo meldt De Nationale Assemblee.

Er zal onder andere gesproken worden over:
- De regionale integratie, waarbij de onderlinge samenwerking in de Caribische regio wordt besproken.
- De evaluatie van de Economic Partnership Agreement (EPA). Veiligheid en politieke situatie in de regio.
- Handel en energie, waarbij diverse experts op deze gebieden aan het woord zullen komen.

Het is de beurt van de Caribische regio om deze conferentie te organiseren, aldus de Assemblee. 'Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten', zei Misiekaba.

Het is niet de eerste keer dat er een ACP-EU meeting in Suriname wordt gehouden. In november 2012 is Suriname ook gastheer geweest van de algemene vergadering.

De conferentie wordt donderdag geopend met een plenaire vergadering. Het bezoek aan Suriname wordt afgesloten met een workshop, waarbij het hoogtepunt is een veldbezoek aan het project te Weg naar Zee. Professor Sieuwnath Naipal zal een presentatie verzorgen over de maatregelen die Suriname heeft getroffen in verband met de afkalving van de kust.

De ACP – groep  is in 1975 opgericht. Voormalige koloniën van de Europese mogendheden maken deel uit van de ACP. Deze landen hebben zich verenigd om na te gaan hoe zij in dat verband meer voordelen kunnen halen binnen de internationale gemeenschap op onder andere handel. In de afgelopen periode zijn er diverse vormen van samenwerking geweest tussen de Europese mogendheden en hun voormalige koloniën, zegt het lid Misiekaba.

Er zijn verschillende Lomé verdragen geweest, maar in 2000 heeft de EU een verdrag gesloten met de ACP-landen; het Cotonou verdrag. Cotonou is een plaats in Benin, waar de overeenkomst is getekend. Die overeenkomst expireert in februari 2020 en zowel de ACP als EU hebben te kennen gegeven dat dit voortgang heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten