woensdag 27 februari 2019

Politie in Rio de Janeiro, Brazilië, heeft 'license to kill' sinds aantreden president Bolsonaro

(Bron foto: AFP - Christophe Simon)
De militaire politie doodde 160 mensen in Rio de Janeiro in januari 2019, 82% meer dan december 2018


Het aantal door de politie in Rio de Janeiro, Brazilië, doodgeschoten mensen verdubbelde bijna in januari 2019 in vergelijking met de vorige maand - wat suggereert dat president Jair Bolsonaro's en governor Wilson Witzel's beloften van dodelijke actie tegen criminele elementen zijn bewaarheid geworden.

Op 22 februari 2019 zei het Instituto de Segurança Pública (ISP), dat de politie 160 mensen in januari heeft gedood, een stijging van 82 procent ten opzichte van december 2018, meldde de krant Estadão. Het alarmerende aantal doden bij botsingen met de politie valt samen met de eerste maand van de termijnen van Bolsonaro en Witzel. Beiden kwamen op 1 januari in het ambt en beloofden de tactieken van shoot-to-kill-beleid te implementeren. Het was het op een na hoogste aantal moorden voor de maand januari sinds 1998.

Naast deze scherpe piek in politiemoorden, bereikte straatcriminaliteit zoals overvallen en overvallen op het openbaar vervoer, zijn hoogste niveau sinds 1991, met 11.230 geregistreerde gevallen.

Dit geweld is onverminderd doorgegaan in februari. Tijdens een operatie van de militaire politie in de gemeenschappen van Morro do Fallet en Fogueteiro op 8 februari werden 15 mensen gedood onder verdachte omstandigheden. Families van de slachtoffers beweerden, dat een aantal jonge mannen in een huis bijeen waren gebracht en werden vermoord. Anderen hebben klachten ingediend bij openbare verdedigers die zeiden dat sommige van de slachtoffers in de benen waren geschoten om te voorkomen dat ze wegliepen en vervolgens doodgestoken werden.

Toen hem werd gevraagd naar de operatie in Morro do Fallet, wees Witzel de controverse af en prees de acties van de militaire politie. 'Ze werken om ons allemaal te verdedigen. Wat er gebeurde in Morro do Fallet-Fogueteiro was een legitieme actie van de militaire politie', zei hij. De procureur-generaal van Brazilië heeft een onderzoek naar de zaak geopend.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten