woensdag 27 februari 2019

Colombia roept in VN op tot actie om de humanitaire crisis in Venezuela te beëindigen

Vertegenwoordiger president Duque pleit voor politieke overgang naar vrije verkiezingen


Colombia heeft vandaag, woensdag 27 februari 2019, in de VN opgeroepen tot actie om de humanitaire crisis in Venezuela te beëindigen en een politieke overgang te bewerkstelligen die tot vrije verkiezingen leidt. 

Francisco Barbosa Delgado, mensenrechtenadviseur van de Colombiaanse president Ivan Duque, sprak voor de VN Raad voor de Mensenrechten in Genève, voordat de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, het woord zou voeren.



Van sommige Europese en Latijns-Amerikaanse ambassadeurs werd verwacht, dat ze Arreaza's toespraak boycotten, omdat meer landen oppositieleider Juan Guaido steunen en president Nicolas Maduro afwijzen, zeiden diplomaten.

'Actie en solidariteit moeten gebaseerd zijn op volledige afwijzing van de dictatuur van Nicolas Maduro in Venezuela', vertelde Barbosa de vergadering. 'Afgelopen weekend zag de wereld direct dat het terreurregime, waarvan het belangrijkste kenmerk schending van de mensenrechten is, voedsel heeft verbrand en medicijnen heeft gezonden naar hongerige, uitgehongerde mensen in Venezuela', zei hij.

Guaido, door de meeste westerse naties erkend als de legitieme leider van Venezuela, glipte vorige week het naburige Colombia binnen om een ​​mislukte poging tot humanitaire hulp te leiden. Er wordt verwacht dat hij de komende dagen over de grens zal glippen.

'In dergelijke situaties kunnen we niet zwijgen', zei Barbosa. 'Wat nodig is, zijn acties die de overgang bevorderen en het houden van vrije, transparante verkiezingen met internationale monitoring om zo snel mogelijk de vestiging van democratie in Venezuela te garanderen.'

Maduro ontkent dat er een crisis is, ondanks dat een economische crisis door hyperinflatie wijdverspreide tekorten aan voedsel en medicijnen heeft veroorzaakt.

(Suriname Mirror/Reuters/VN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten