donderdag 21 februari 2019

Surinamers in Frankrijk bij verstek voor cocaïnesmokkel veroordeeld tot drie, vier en acht jaar cel

Surinamers runden netwerk van cocaïnesmokkel tussen Suriname, Guyana en de Dordogne

 
Het Hof van Périgueux, Frankrijk, heeft woensdag 20 februari 2019 tien verdachten veroordeeld voor de smokkel van cocaïne, inclusief de 'baas' en zijn 'luitenant', Surinamers, die nog steeds op de vlucht zijn.

De correctionele rechtbank van Perigueux acht de veroordeelden schuldig aan cocaïnehandel tussen Suriname, Guyana en de Dordogne.

De leider van het netwerk, Arnold Boekoeroe, bijgenaamd 'Kadensi', en zijn belangrijkste luitenant, Cédric Samson, kregen de zwaarste straffen: respectievelijk acht en vijf jaar cel. De twee  zijn nog steeds niet gearresteerd. Ze brachten cocaïne uit Suriname en Guyana, via de rekrutering van 'muilezels', die de cocaïne in bolletjes slikten.

Onder de aanwezige verdachten op de zitting was Gaffier Jongaman, ook wel 'Gaffi' genoemd. Hij had zijn appartement in Kadensi uitgeleend toen de smokkel was opgezet en hij organiseerde de komst van 'muilezels' rechtstreeks. De rechtbank veroordeelde hem tot vier jaar gevangenisstraf, net als Nikece Abengali, beschuldigd van het maken van verschillende reizen vanuit Guyana met de drugs. Tijdens een van zijn reizen, slikte hij naar verluidt 109 bolletjes die elk 7 tot 9 gram cocaïne bevatten.

De persoon bij wie de smokkelactiviteiten werden ontdekt, Ritchie Bakaman, werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

De andere leden van het netwerk kregen lichtere straffen, evenredig aan hun lagere betrokkenheid bij de smokkel.


(Suriname Mirror/Sudouest)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten