donderdag 21 februari 2019

President Bouterse laat speciale commissie ministers en hun beleid controleren

'De ministeries moeten slagvaardiger worden'

Commissie moet samen met de ministers de prioriteiten vaststellen


De komende periode laat president Desi Bouterse een speciale commissie over de schouders van ministers meekijken wat de bewindslieden doen. De ministeries moeten namelijk slagvaardiger worden. De nieuwe regeerstijl is gisteren tijdens een regeringsvergadering door Bouterse aan de bewindslieden meegedeeld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 februari 2019.

Bij resolutie heeft hij een presidentiële commissie ingesteld die de bewindslieden zal ondersteunen bij het aanpakken van een aantal zaken. Deze bestaat uit oud-president Jules Wijdenbosch, Etienne Boerenveen en de ex-ministers Ramon Abrahams en Faizal Abdoelgafoer. Door het staatshoofd zijn infrastructuur, onderwijs, volksgezondheid, stroom- en watervoorziening geïdentificeerd als beleidsgebieden die prioriteit genieten.

Een 'ingewijde' stelt, dat de ministers verantwoordelijk blijven voor hun beleidsgebied. De bedoeling is dat de commissie, die onbezoldigd het werk zal doen, samen met hen de prioriteiten vaststelt waarna in overleg met de minister van Financiën wordt nagegaan hoe de zaken te financieren en snel uit te voeren.

Vernomen wordt dat sommige bewindvoerders het 'een prachtig, maar onnodig initiatief' van de president vinden. Hun probleem is niet, dat zij nu geen prioriteiten hebben om aan te pakken, maar het geld dat er gewoon niet is om hun beleid te financieren. 'Eigenlijk is deze commissie niet nodig. Het is geen luiheid van de ministers, maar waar moeten ze het geld halen? Nu zijn ze voornamelijk bezig met het blussen van brandjes', aldus de 'ingewijde'.

Sinds het aantreden van president Bouterse zijn een aantal presidentiële commissies aangesteld om te assisteren bij het uitvoeren van zijn beleid. In het parlement, maar ook daarbuiten, is daar veel kritiek op geweest. Volgens critici zouden via de presidentiële commissies de bevoegdheden van ministers worden ondermijnd waardoor die politieke functie wordt uitgehold door personen die geen politieke verantwoordelijkheden hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten