donderdag 21 februari 2019

President Maduro, Venezuela, sluit grens met Brazilië

Met sluiting hoopt Maduro te voorkomen dat oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt

Maduro stuurt legereenheden naar grens met Brazilië 


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vandaag, donderdag 21 februari 2019, gezegd de grens met Brazilië te sluiten om te voorkomen dat de oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt. In de grensstaat Roraima wordt een inzamelcentrum voor voedsel en medicijnen ingericht. Ook overweegt hij de grens met Colombia dicht te gooien. Hij noemt het plan van de oppositie om hulpgoederen te halen een 'provocatie'. De president zegt dat de oppositie zijn gezag ondermijnt. 


Een woordvoerder van de Braziliaanse president gaf eerder deze week te kennen dat er samen met de Verenigde Staten een plan voor humanitaire hulp was opgesteld. De bedoeling was de hulpgoederen tot aan de grens met Venezuela te brengen. Hierna zou de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó de goederen het land binnensmokkelen.


Maduro sloot eerder al de zeegrens met Aruba, Curaçao en Bonaire met hetzelfde motief: voorkomen dat humanitaire hulp vanaf de Antillen het Zuid-Amerikaanse land binnenkomt.

Eerder werd de brug tussen Colombia en Venezuela bij Cúcuta al met vrachtwagens geblokkeerd. Venezuela heeft woensdag wel zo'n 300 ton hulpgoederen uit Rusland ontvangen. Het land zou betaald hebben voor deze hulp.

Volgens Maduro heeft zijn land helemaal geen noodhulp nodig. ‘We kampen niet met voedsel- en medicijnentekorten. Als sommige producten toch wat schaarser geworden zijn, is dat de schuld van de Amerikanen en hun economische sancties.’ Die strafmaatregelen kosten Venezuela volgens het regime 30 miljard dollar per jaar.

Intussen gonst het van de geruchten over mogelijke buitenlandse interventies in Venezuela. Volgens Cuba staan Amerikaanse elitetroepen al paraat in de Caraïben. De VS beschuldigt het regime in Havana er dan weer van militairen in Venezuela gestationeerd te hebben.

(Suriname Mirror/jn.pt/Nu.nl/brasil.elpais.com/Tijd.be/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten