donderdag 21 februari 2019

Regering onderhandelt met IAmGold over verkoop 30% Staats-aandelen in Saramacca-concessie

De Canadese multinational zou de aandelen willen overkopen


De regering is in onderhandeling met IAmGold over de verkoop van de 30% aandelen van de Staat in de Saramacca-concessie. In 2016 bereikten IAmGold/Rosebel en de regering een akkoord. De overeenkomst brengt een joint venture tot stand, vennootschap onder firma, waarin Rosebel Gold Mines een participatie van 70% heeft en de overheid (NV 1) een participatie van 30%. 

Starnieuws schrijft vandaag, donderdag 21 februari 2019, te hebben vernomen, dat de Canadese multinational de aandelen wil overkopen. Hierdoor kan de maatschappij sneller in productie gaan zonder eerst tijdrovende studies uit te voeren, omdat er geen rekening meer gehouden hoeft te worden met een partner.

De productie van IAmGold in het huidige gebied te Nieuw Koffiekamp valt tegen, waardoor deze stap noodzakelijk is.

De planning voor goudproductie in de Saramacca-concessie stond oorspronkelijk op de 2e helft van 2019. Het Saramacca-concessiegebied, ook bekend als Anomaly M, bevindt zich op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de Gross Rosebel mill, de huidige mijnoperatie van Rosebel en onmiddellijk ten zuidoosten van het Sarafina-concessie gebied waarop een optie is verleend aan IAmGold/Rosebel.

 Indien de regering overeenkomt met IAmGold om de 30% over te nemen, zal De Nationale Assemblee toestemming hiervoor moeten geven. De overeenkomst is als wet goedgekeurd door het college, met de participatie van de Staat via NV 1.

De voorgenomen verkoop van de aandelen is tijdens de algemene politieke beschouwingen aangekaart door Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). President Desi Bouterse heeft verwezen naar de beantwoording door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister wil echter nog niet ingaan op deze kwestie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten