donderdag 21 februari 2019

Suriname moet nog lang wachten op 5G-internet

Het Nationaal Breedbandproject wordt dit jaar opgeleverd

Zo'n 2.000 kilometer glasvezelkabel wordt gehangen aan EBS-elektriciteitsmasten in Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie


Het Nationaal Breedbandproject verloopt vlot, maar het opzetten van een 5G-netwerk voor mobiel internet -de nieuwe trend in de wereld - is vooralsnog toekomstmuziek. De infrastructuur die momenteel in samenwerking met de Chinese telecomgigant Huawei wordt opgezet, is vooral gericht op breedbandinternet via vaste verbindingen. '5G is in dit project niet ter sprake', zegt Gardelito Hew A Kee, president-commissaris bij Telesur tevens coördinator van het ICT-beleid van de regering, vandaag, donderdag 21 februari 2019, in de Ware Tijd.

Recentelijk is het project wel verruimd, waardoor nu 4G, zogenoemde LTE-verbindingen, geleverd zullen worden. De komende maanden zullen de autoriteiten zich internationaal oriënteren om na te gaan wat de trends zijn en wat in Suriname op welk termijn geïntroduceerd kan worden. Het Nationaal Breedbandproject wordt dit jaar opgeleverd.

Intussen zijn alle 'kasten' op straat vervangen en worden nog enkele kleine zaken aangepakt. Wat betreft gebieden die nog geen telefoon- of internetverbinding hebben, die worden nu aangelegd. Vóór de start van het project hadden ongeveer zestigduizend huishoudens een telefoonaansluiting en internet. Met de nieuwe infrastructuur zullen nog eens negentigduizend huishoudens worden aangesloten.

In totaal zal ongeveer tweeduizend kilometer glasvezelkabel worden gehangen aan de elektriciteitsmasten van de EBS in Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie. Het gaat om 23 woongebieden, aldus Hew A Kee. In totaal zijn 250 nieuwe minicentrales op straat geïnstalleerd. Intussen zijn al 68.000 klanten daarop overgenomen, van wie 38.000 al breedbandinternet hadden. Van deze groep beschikt nu al ruim dertigduizend over een grotere internetcapaciteit. Bij de overige achtduizend moeten nog de binnenhuisinstallaties of andere kleine zaken in orde gemaakt worden.

'We kunnen praten over een groot succes, waarbij we binnen het budget en oplevertijd zaken hebben kunnen afhandelen', zegt de coördinator. Hij legt verder uit dat ongeveer zeventienduizend Telesur-klanten die niet in het project waren meegenomen ook zullen worden aangesloten.

Intussen is al een tussentijdse evaluatie geweest en wordt al gebruik gemaakt van het Safe City-projectsysteem, waarbij langs de openbare weg camera's zijn geplaatst. Dit project levert nu al 'succesjes' op in gevallen waarbij de politie met behulp van vastgelegde beelden enkele misdrijven heeft kunnen oplossen.

Momenteel wordt het netwerk tussen de verschillende ministeries, die de e-governmentdiensten van de overheid moet faciliteren, in orde gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten