donderdag 21 februari 2019

Glenn Gersie weerlegt beweringen minister Hoefdraad over reden van ontslag

De beschuldigingen van Hoefdraad zijn 'zeer, zeer, zeer beneden niveau' en 'klinkklare onzin'


Glenn Gersie, gewezen governor bij de Centrale Bank van Suriname, ontkent met klem de bewering van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat onder zijn leiding malversaties bij de bank hebben plaatsgevonden. Hoefdraad heeft in een verklaring woensdagavond laat via het Nationaal Informatie Instituut,  meegedeeld dat een audit de afgelopen dagen manipulaties met de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar aan het licht heeft gebracht. 

De onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden bij olie-importen. Bij de malversaties zijn, aldus de bewindsman, de oliemaatschappij SOL en de DSB-bank en Hakrinbank betrokken.

Gersie zei vanmorgen, donderdag 21 februari 2019, op Radio ABC onaangenaam verrast te zijn met het communiqué van Financiën, zo bericht de Ware Tijd. Hij zegt een rein geweten te hebben en zijn werk als governor bij de bank plichtsgetrouw en in alle eerlijkheid te hebben gedaan. De verklaring van minister Hoefdraad in het communiqué, dat malversaties hebben plaatsgevonden en zaken tegen de wet zijn gedaan toen hij daar de scepter zwaaide noemt hij 'zeer, zeer, zeer beneden niveau'. De beweringen zijn bezijdens de waarheid.



Volgens hem worstelde de regering met het geven van een verklaring waarom hij bij de bank moest vertrekken. Gersie zegt niet uit eigen beweging te zijn vertrokken zoals de regering via het NII vorige week dinsdag de samenleving heeft laten weten. Hij vindt dat de regering in het parlement moet verklaren waarom hij met ontslag moest. Dat hij nu publiekelijk uitlatingen doet komt, omdat Financiën woensdagavond een communiqué heeft uitgegeven waarin onwaarheden aan de samenleving worden gepresenteerd.

De gewezen governor benadrukt dat de zaken die Hoefdraad als malversaties aanmerkt dezelfde werkwijze van de CBvS is die al decennialang wordt toegepast bij olie-importen. Dezelfde procedure werd gehanteerd toen Hoefdraad zelf governor van de bank was. De beweringen in het persbericht noemt hij 'klinkklare onzin'.

Hij legt uit dat de transacties die Hoefdraad bedoelt volkomen binnen de door de bank gehanteerde bandbreedte voor wisselkoersen hebben plaatsgevonden. De Centrale Bank heeft niet tegen koersverliezen verkocht. De Amerikaanse dollars zijn opgekocht voor Srd 7,40 en met een winst van 7 cent aan de Hakrinbank en DSB verkocht voor voor Srd 7,47.

'Ik snap niet waar die meneer naar toe gaat als deze verklaring inderdaad van hem komt', stelt Gersie over de opmerkingen van Hoefdraad in het persbericht van NII. De twee commerciële banken hebben volkomen legaal de deviezen met winst doorverkocht aan SOL tegen een wisselkoers van Srd 7,52. 'Waar deze meneer over praat weet God alleen', aldus Gersie. Hoefdraad kende het beleid en waarom hij dat nu ontkent vindt Gersie 'vreemd'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten