donderdag 21 februari 2019

Motie van wantrouwen oppositie tegen minister Hoefdraad door procedurefout niet behandeld

Oppositie wil dat president Bouterse minister van Financiën ontslaat

Assembleeleden oppositie niet tevreden met uitleg Hoefdraad over ontslag Gersie


Een motie van wantrouwen die de oppositie donderdag 21 februari 2019 in het parlement tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wilde indienen kon niet aan de Assemblee worden voorgehouden. De oppositie had - zo schrijft de Ware Tijd - 'geblunderd' en niet de juiste procedure gevolgd waardoor de motie niet meer ingediend kon worden en dus ook niet is behandeld. In de motie wordt president Desi Bouterse geadviseerd de bewindsman te ontslaan. 

Verder is in de motie afkeuring uitgesproken over het beleid van de regering met name, dat van de minister van Financiën op het gebied van de staatsfinanciën. De regering werd verder opgeroepen zo snel mogelijk de rust terug te brengen in de financiële situatie teneinde de stabiliteit en het vertrouwen van de samenleving terug te winnen.

De directe aanleiding van de motie en het advies aan Bouterse zijn verklaringen die minister Soewarto Moestadja in het parlement heeft gedaan omtrent een toen op handen zijnd ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname. Ook de verklaring van Hoefdraad zin het parlement over deze aangelegenheid en de reactie van de ontslagen governor via de media, waarin hij de aantijgingen van Hoefdraad weerspreekt, werden als argument opgevoerd om het vertrouwen in hem op te zeggen.

Hoefdraad hield vandaag het parlement tijdens een openbare vergadering voor, dat nog voor eind maart een nieuwe governor wordt aangesteld.

Volgens de oppositieleden is in de Assemblee niet de waarheid verteld over het ontslag van Gersie en heeft het land transparantie en rust nodig, ook op het vlak van de monetaire situatie. Daarnaast dient de Centrale Bank de ruimte te hebben om autonoom te functioneren binnen de regels van de bank met inachtneming van de Bankwet. Voorts zijn volgens de oppositieleden geen feiten gepresenteerd die het ontslag rechtvaardigen.

Ook is in overweging genomen, dat de minister van Financiën in een schrijven aan de Centrale Bank de Memorandum of Understanding aangaande de afspraken omtrent niet-monetaire financiering heeft opgezegd, 'dus van plan is het instrument van monetaire financiering weer structureel in te willen zetten'.

De oppositie stelde verder, dat de president zijn verantwoordingsplicht verzaakt door niet te verschijnen op vergaderingen, waarbij hij is uitgenodigd om verantwoording af te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten