dinsdag 29 januari 2019

In Nicaragua gevangen nieuwsdirectrice van100% Noticias wil aan Costa Rica worden overgedragen

Lucía Pineda beschuldigd van 'het aanzetten tot haat' en 'nepnieuws'


Lucía Pineda, de nieuwsdirectrice van Nicaragua's nieuwszender 100% Noticias, wachtend op een proces in een gevangenis in Nicaragua, vraagt ​​de regering-Ortega gehoor te geven aan de roep van de Costa Ricaanse autoriteiten dat ze aan Costa Rica wordt overgedragen. 

Lucia Piñeda - die zowel de Nicaraguaanse als Costa Ricaanse nationaliteit heeft - werd vorige maand gearresteerd samen met 100% Noticias eigenaar en directeur, Miguel Mora, die werd beschuldigd van 'het aanzetten tot haat' en 'nepnieuws'.

Vorige week liet het Ortega-regime een afvaardiging van leden van het Europees Parlement (EP) toe Nicaragua te bezoeken en vergaderingen te houden met alle sectoren van de samenleving, inclusief politieke gevangenen.

De EP-delegatie werd geleid door Ramon Jauregui, een Spaanse socialist die samen met de Sandinistas vocht tegen dictator Anastasio Somoza in 1979.




Europarlementariër José Inácio Faria publiceerde maandag 28 januari 2019 een video van Lucía Pineda, waarin zij haar wens uitdrukt, dat Nicaragua blijft bidden en dat zij spoedig haar vrijheid zal krijgen. Een clip van de video werd gepubliceerd in de reguliere pers van Nicaragua.


De online publicatie, Nicaragua Investiga, plaatste echter op YouTube de complete video waarin Lucia de Ortega-regering vraagt ​​ gehoor te geven aan de oproep van de Costa Ricaanse autoriteiten dat ze aan hen wordt overgedragen. Met een goed humeur, vrijuit gesproken, zei Piñeda dat 'zij (het Ortega-regime) mij als als Costa Ricaanse aan de Costa Ricaanse autoriteiten overdragen'.

In de video wijst ze erop, dat ze in Nicaragua geen andere familie heeft dan neven en nichten, omdat haar moeder, broers en naaste familieleden allemaal in Costa Rica wonen. Ze legt uit hoe ze in cel nummer 38 woont met 4 andere vrouwen, alle politieke gevangenen en 'geen criminelen', dat ze op haar werkplek werd gearresteerd, niet op straat of iets dergelijks tijdens haar werk. 'Ik ben een journaliste', benadrukt ze.
Piñeda vertelde de Europeanen dat de politie op de dag dat ze 100% Noticias binnenviel, haar willekeurig arresteerde, ze haar geen aanhoudingsbevel of de reden waarom ze werd vastgehouden liet zien.

Ook gearresteerd die dag was Miguel Mora, Piñeda's baas en redacteur en eigenaar van 100% Noticias. Mora wordt ook vastgehouden in de beruchte El Chipote-gevangenis in Managua. Beiden zijn gepland voor een zitting op 30 januari.

Tijdens hun bezoek slaagden de leden van het Europees Parlement erin de inhumane omstandigheden te bevestigen die nog steeds bestaan ​​in de gevangenis, sinds ze de omstandigheden hebben veroordeeld.


EP Faria legde uit, dat Mora in een volledig donkere cel wordt gehouden en dat hij bijna 40 dagen geen zonlicht heeft gezien.

Costa Rica reageerde op de detentie van Piñeda, dagen na haar opsluiting kondigde de regering van Carlos Alvardo aan dat zij de zaak voorlegt aan de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

(Suriname Mirror/QCostarica/Today Nicaragua/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten