dinsdag 29 januari 2019

Technisch- en administratief personeel universiteit in actie

Overeenkomst aanpassing voorzieningen met het universiteitsbestuur wordt niet nagekomen

'Zodra je wat zegt, krijg je te horen dat er geen geld is, als ze dat zeggen moeten ze de universiteit sluiten'


Het technisch- en administratief personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname werkt sinds gisteren tot twaalf uur. De voorzitter van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), Hugo Blanker, benadrukt dat de actie niets te maken heeft met de perikelen binnen het IGSR. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

De federatie heeft vorig jaar een overeenkomst met het universiteitsbestuur onder leiding van Jack Menke getekend. Hij is kortgeleden uit die functie ontheven door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier. In de overeenkomst staat dat de voorzieningen van het personeel worden aangepast, maar dat gebeurt niet.

Blanker: 'Zodra je wat zegt, krijg je te horen dat er geen geld is. Als ze dat zeggen moeten ze de universiteit sluiten.'

Met het bestuur is afgesproken hoe de overeenkomst zal worden uitgevoerd. Er is toen ook een presentatie gehouden voor alle medewerkers. In december kreeg de bond te horen, dat de twk (terugwerkende kracht) niet uitbetaald kon worden in verband met de begrotingsbehandeling, maar de vakorganisatie bleef aandringen op een afkoopregeling. Omdat de voorzieningen niet zijn aangepast is afgelopen vrijdag een ledenvergadering gehouden.

Daar het antwoord van het universiteitsbestuur op wat besloten is niet aanvaardbaar is, is het personeel in actie gegaan. Blanker stelt dat niemand zich verantwoordelijk wil houden voor wat schriftelijk is afgesproken.

Lothar Boksteen die waarneemt als voorzitter van het universiteitsbestuur, zegt aan de bond dat hij beperkt is in de uitvoering. Maar, Blanker stelt zich op het standpunt dat het vervangen van mensen de uitvoering van de overeenkomst niet in de weg mag staan. Achteraf blijkt volgens hem, dat Menke geen mandaat had om een overeenkomst met de bond te sluiten en dat hij nu is teruggefloten.

De organisatie heeft in 2018 geopereerd zonder een Arbeidsvoorwaarden Regeling. Het technisch en administratief personeel is landsdienaar en heeft bijzondere voorzieningen. Deze zijn niet aangepast toen de verhoging is toegekend aan de ambtenarij. 'De eisen van de bond worden niet serieus benaderd', stelt Blanker, omdat naar zijn informatie nu zal worden uitgezocht wat het pakket aan voorzieningen dat was ingediend zal kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten