dinsdag 29 januari 2019

Minister Ferrier doet ongenuanceerde uitspraken over hoogleraren in staatspropaganda radioprogramma 'Bakana Tori'

(Bron foto: Lachman)
Ferrier betitelt hoogleraren als 'witte boorden criminelen'

- Op non-actief gestelde IGSR-directeur Lachman: 'Geen sprake van fraude binnen financiële administratie
- 'Ferrier en de betrokken besturen hebben tijdens een persconferentie eenzijdige en onjuiste informatie gegeven'


Directeur Danny Lachman van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) die onlangs op non-actief is gesteld, zegt dat er geen sprake is van fraude binnen de financiële administratie. Ingewijden beweren, dat er andere zaken en belangen spelen en dat er onder het mom van malversaties wordt geprobeerd personen uit te schakelen om zodoende eigen mensen te benoemen. Lachman zal het financiële bewijs overleggen zodra vicepresident Ashwin Adhin daartoe toestemming geeft, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

Hoewel Adhin op 18 januari heeft gevraagd om een persstilte hebben minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de betrokken besturen die eenzijdig verbroken door donderdag een persconferentie te beleggen. Lachman zegt dat daar 'eenzijdige en onjuiste informatie' is gegeven.



Minister Ferrier heeft samen met de besturen van de universiteit en het IGSR gezegd, dat er vreemde geldstromen te merken waren binnen de administratie van het instituut. In het praatprogramma 'Bakana Tori' vrijdag betitelde ze de hoogleraren als witte boorden criminelen. Deze uitspraken doet Ferrrier nog vóór het Clad-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) dat nu gaande is, is afgerond.

Het inschrijfgeld van de studenten voor de PHD-school is niet op de rekening van de universiteit gestort, maar op de bankrekening van het IGSR. Dit werd tijdens de persconferentie comptabel incorrect genoemd.

'Elk jaar worden de jaarrekeningen door een onafhankelijk bureau opgemaakt en daarna volgt een onafhankelijke accountantsverklaring. Daarnaast zijn er ook nog afzonderlijk controles op projectbasis. Voorts moet elke cheque door twee personen worden ondertekend. We doen niet aan internetbankieren. Bedragen boven een vastgesteld limiet worden door het bestuur goedgekeurd. Het systeem is zo goed als waterdicht', aldus de op non-actief gestelde directeur.

De ontwikkelingen waren reden genoeg voor hoogleraar Marten Schalkwijk om zijn betrekking enkele weken geleden met de universiteit op te zeggen. 'Er is geen cent van de PHD-school verdwenen en alle uitgaven zijn verantwoord. De directeur van het IGSR kan alles verantwoorden. Uitgaven zijn op aangeven van de PHD-board gedaan. Het IGSR-bestuur was op de hoogte van deze zaken, zoals ik dat ook in mijn ontslagbrief aantoon. Wanneer het bestuur beweert van niets te weten en dat zaken oneigenlijk zijn geschied, dan klopt dat niet', aldus Schalkwijk.

Hij zegt dat de studenten van de PHD-school ergens moesten worden ingeschreven en het geld moest ergens gestort worden. 'Op basis van het beleidsdocument is dat bij het IGSR gebeurd. Het instituut zou deze zaken later verrekenen met de universiteit en daar heb ik ook bewijzen voor', besluit de hoogleraar.

Ook professor Jack Menke, die het bestuur van de universiteit leidde, heeft bedankt als hoogleraar nadat de minister hem als voorzitter de wacht had aangezegd. Menke en Schalkwijk hadden beiden zitting in de raad van de PHD-school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten