dinsdag 29 januari 2019

Refineria di Kòrsou bezorgd over nieuwe door VS opgelegde sancties aan PdVSA

'Bijna onmogelijk geworden voor PdVSA om internationale transacties te verrichten'


Amerika wil voorkomen dat er nog langer geld naar het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro vloeit en heeft daarom sancties opgelegd aan het staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en de centrale bank van Venezuela. Het is afwachten wat de consequenties zullen zijn voor de Islaraffinaderij. Dat zei interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy gisteren in reactie op het nieuws vanuit de Verenigde Staten, dat hem duidelijk zorgen baart, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

'De duimschroeven worden steeds strakker aangedraaid en nu is het bijna onmogelijk geworden voor PdVSA om internationale transacties te verrichten', aldus De Lannoy.

De interim-directeur legt uit, dat de raffinaderij met PdVSA als operator in principe drie basismiddelen nodig heeft. 'Eén: de utiliteiten, waar CRU voor zorgt. Twee: de toelevering van olie. En drie: de mogelijkheid voor PdVSA om monetaire transacties internationaal te kunnen verrichten. Voor dat eerste punt kunnen wij op Curaçao zelf zorgen, maar voor die andere twee zijn we afhankelijk van PdVSA en dat is al een tijdje een probleem', zo zegt De Lannoy.

Dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de raffinaderijen en terminals buiten Venezuela is volgens De Lannoy al gebleken op Bonaire. 'Daar is PdVSA eigenaar van een olieterminal die voor 100 procent afhankelijk is van de mogelijkheid om internationaal geld te kunnen transfereren. Sinds 1 januari ligt de terminal al volledig plat. Er is geen maritiem verkeer meer en er is geen geld.'

Ook Curaçao ondervond al de nodige effecten, maar daar werd en wordt de boel nog draaiende gehouden door de inkomens die lokaal gegenereerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten