dinsdag 29 januari 2019

Kleine inheemse Pataxo-Hahahae gemeenschap zwaar getroffen door dambreuk Brumadinho, Brazilië

Water in Paraopeba-rivier, de belangrijkste voedselbron, sterk vervuild met mijnafval

(Bron foto: Lucas Hallel)
'Onze harten zijn zo verdrietig, wetende dat er niets aan te doen is'


Kilometers stroomafwaarts van waar een stuwdam van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale SA  vrijdag brak waarschijnlijk honderden mensen doodde, wordt een klein inheems dorp geconfronteerd met twijfels over het voortbestaan ​​ervan, aangezien de rivier in het centrum van het leven hier donker gekleurd is met mijnafval. 

Voor leden van de Pataxo-Hahahae-stam, die aan het einde van een bochtige onverharde weg leven, zijn vissen uit de Paraopeba-rivier de belangrijkste voedselbron. Dorpsbewoners wassen zich en wassen hun kleren in het water.

Maar, nadat een 'tailing' dam bij Vale's Corrego do Feijao mijn stroomopwaarts brak, gemeenschappen begroef en het ooit heldere water van de rivier modderig bruin maakte, zeggen de ongeveer 80 inwoners van het Pataxo-Hahahae dorp Nao Xoha dat ze niet zeker weten of ze gedwongen worden om hun families te ontwortelen en te vertrekken.



Hoewel er geen Pataxo-Hahahae was onder de 65 bevestigde doden of 279 vermiste personen, zou de ramp, vrezen ze, het einde van hun manier van leven kunnen zijn.

'Donderdag was ik hier mijn kleren aan het wassen, badend met mijn kinderen, en nu kan ik de rivier zelfs niet aanraken', zegt Sot de Ionara Pataxo Hahahae, terwijl ze de tranen tegenhoudt. 'Onze harten zijn zo verdrietig, wetende dat er niets aan te doen is.'


De huidige regering van Brazilië, die eerder in januari aantrad, heeft aangegeven dat ze de mijnbouwwetgeving en bescherming die momenteel wordt geboden aan inheemse gemeenschappen wil verminderen. Voor critici, onthult de dambreuk het gevaar van dat beleid.

Het Braziliaanse agentschap voor inheemsen, Funai (Fundação Nacional do Índio), zei dat het zich inzet voor het helpen van Nao Xoha, door het onder andere drinkwater te voorzien. Maar, in de nasleep van de ramp is het vertrouwen in de autoriteiten hier laag. 'Denk je dat een mijnbouwbedrijf zich hier zorgen over maakt? Denk je dat sommige burgemeesters zich zorgen maken over dit gebied?', vraagt Sot de Aigoho Pataxo Hahahae. 'Ze houden alleen van geld - en mijnbouw.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten