dinsdag 29 januari 2019

Israëlische technologie nutteloos voor Braziliaanse reddingsoperatie dambreuk

(Bron foto: Washington Alves/Reuters)
'Apparatuur niet geschikt voor plaatselijke omstandigheden'


Israëlische technologie is nutteloos voor de Braziliaanse behoeften, zegt het hoofd van de reddingsoperatie in het rampgebied, waar een dam vrijdag instortte in een ijzerertsmijn bij de stad Brumadinho, zo'n 500 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Het Israëlische team bracht warmtesensoren in de hoop gewonde levende overlevenden te lokaliseren, maar die zijn er niet. 

De Israëlische reddingsmissie naar Brazilië bracht apparatuur mee die niet geschikt is voor plaatselijke omstandigheden, zei het hoofd van de Braziliaanse reddingsoperatie, kolonel Eduardo Angelo maandag 28 januari 2019 bij Channel 13. 

Angelo legde uit, dat het Israëlische team onder meer met hittesensoren was ingevlogen om gewonde overlevenden te lokaliseren, maar er waren er geen en de hi-tech sensoren zijn nutteloos voor het lokaliseren van koude of dode lichamen. 


Terwijl hij erop wees, dat 'na 48 uur de kans om overlevenden te vinden bijna niet bestaat', zei hij wel dat het Israëlische team essentiële ondersteuning en menskracht levert die zeer op prijs wordt gesteld. 


Zo heeft het Israëlische team slachtoffers die vastzaten in een ondergelopen bus gered. Vanwege de gevaarlijke veldomstandigheden werden de Israëli's gevraagd om de locatie in kaart te brengen voordat ze veilig konden werken. De Israëli's gebruiken verschillende middelen om slachtoffers te lokaliseren, waaronder locatiesignalen van mobiele apparaten, structuren die zich in verschuivingen bevinden en op water kunnen drijven, het gebruik van touwen om brokstukken te verwijderen en drones om ​​luchtfoto's van de rampzone te maken. 

Tot nu toe werden 192 mensen geëvacueerd uit het rampgebied.

De Israëlische missie bestaat uit 130 IDF-officieren (Israel Defense Forces) en soldaten in actieve en reserve dienst, een team gestuurd door de Fire Fighters Union, marineofficieren die bekwaam zijn in onder water operaties, functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassadeur in Brazilië, Yossi Sheli.


(Suriname Mirror/The Jerusalem Post/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten