dinsdag 15 januari 2019

DNA-onderzoek bevestigt dood dissidente FARC-guerrillaleider Guacho

Guacho gaf leiding aan de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep


De familie van de gedode Guacho, bevelhebber van de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die door dissidente leden van de guerrillagroep FARC op de Ecuadoriaanse grens werd gevormd, mag het lichaam van de guerrilla meenemen naar Ecuador nadat DNA-testen zijn identiteit bevestigden, volgens het parket van de procureur-generaal van Colombia. 

Verdenkingen ontstonden over Guacho's identiteit, nadat de vader van Guacho, Melido Arizala, niet overeenkwam en het lichaam werd geregistreerd als een ander persoon in het mortuarium van Bogota.

Autoriteiten kregen een DNA-monster van de moeder van Guacho, die in Ecuador woont en afgelopen zaterdag naar Tumaco is afgereisd om een ​​monster te geven. Het proces om de overblijfselen van Guacho te repatriëren werd een tragedie voor zijn ouders die vorige maand hun zoon verloren hadden tijdens een militaire operatie in het zuidwesten van Colombia. Nadat de vader ontdekte dat hij niet de biologische vader van de gedode guerrillaleider was, ontstond er verdere verwarring over de identiteit van Guacho.

Nieuwsagentschap Colprensa meldde, dat Guacho's lichaam was geregistreerd als Luis Alfredo Pai, een Colombiaanse staatsburger die naar verluidt in 1989 was geboren. Merkwaardig genoeg werd de geboorte van Pai pas geregistreerd op 3 maart 2016, wat aangeeft dat Guacho een nep-identiteit had gebruikt om autoriteiten te ontwijken.


De bevelhebber van het nationale leger, generaal Nicacio Martinez, zei dat het DNA-bewijs de bewering van de overheid bevestigde, dat Guacho dood is.

Het einde van Guacho, de schrik van het zuidwesten van Colombia. De bevelhebber van de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep die door dissidente leden van de guerrillagroep FARC aan de Ecuadoraanse grens werd gevormd voor de vredesovereenkomst eind 2016. Het bevel over de FARC-dissidentengroep is sindsdien overgenomen door 'El Comandante Gringo', die samen met Guacho de FARC verliet en lange tijd zijn rechterhand was.

De FOS controleert veel van de drugshandelactiviteiten in de grensregio en levert strijd om controle over de coca-rijke gemeente Tumaco met paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia/Clan del Golfo) en ten minste twee andere FARC-dissidentengroepen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/WRradio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten