dinsdag 15 januari 2019

Krokodil jaagt strandgangers in Colombia de stuipen op het lijf

Rond de 15 Amerikaanse krokodillen (Caiman Aguja) leven in Parque Nacional Tayrona


Strandgangers werden gedwongen in shock weg te rennen, nadat een enorme krokodil op een strand was beland en naar de kustlijn was geslenterd. Beelden tonen  een grote Amerikaanse krokodil die naar het strand loopt in het Parque Nacional Tayrona in Santa Marta, in het noorden van Colombia. 

Een groep jonge mannen, die de andere kant op kijken, lopen bijna recht af op het enorme reptiel en rennen in paniek weg. Geschreeuw kan worden gehoord als strandgangers naar het andere uiteinde van het strand zwermen om aan het dier te ontsnappen. De krokodil slentert naar het water, waar hij stopt, terwijl toeschouwers hem in shock bekijken.

Parkwachters herinnerden strandgangers eraan, dat het park was opgezet om dieren in het wild te beschermen en om mensen te laten genieten.

De aanwezigheid van de krokodil was eigenlijk een positief teken. Rangers evacueerden later echter het strand - zoveel om de krokodil te redden, gehinderd door nieuwsgierige toeschouwers die het filmen met hun smartphones - om mensen te beschermen tegen het gevaarlijke reptiel.

Nationaal parkdirecteur Luz Elvira Angarita zei, dat het niet ongebruikelijk is om krokodillen in het gebied te zien en het was een goed teken voor de diversiteit van wilde dieren in het park. Hij zei: 'Het is belangrijk om te onthouden dat deze habitats niet alleen voor mensen zijn om van te genieten, maar ook voor de bescherming van in het wild levende soorten. '


De Amerikaanse krokodil, ook wel bekend als de Caiman Aguja in Colombia, kan een lengte halen van 6,1 meter en tot 907 kilo wegen. Ze zijn potentieel gevaarlijk voor de mens, maar zijn meestal niet zo agressief als sommige andere soorten. Deskundigen adviseren mensen om op minstens 20 meter afstand van hen te blijven, niet om ze te provoceren en niet te zwemmen in gebieden waar ze zijn gezien.

Rond de 15 leven in het nationale park en ze zijn ook te vinden van Zuid-Florida en de kusten van Mexico tot zo ver zuidelijk als Peru en Venezuela, maar jacht, verontreiniging en het verlies van natuurlijk leefgebied eisen hun tol.


(Suriname Mirror/El Tiempo/The Daily Mail/Caracol/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten