dinsdag 15 januari 2019

De vijf zwart geschminkte Chinese verdachten vermoedelijk gevlucht uit Suriname

Rechtszaak uitgesteld naar 31 mei om advocaten ruimte te bieden hun cliënten op te sporen


De vijf zwart geschminkte Chinese mannen die in september 2017 waren aangehouden, zijn vermoedelijk gevlucht uit Suriname. De bende moest gisteren voor de rechter verschijnen, maar er was geen spoor van de mannen te bekennen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 15 januari 2019. 

Het vijftal zat vast, verdacht van het beramen van ontvoering van tenminste één tot nu toe onbekende persoon, die af te persen en eventueel te vermoorden. De bende is een paar keer voor de rechter verschenen, maar het proces kon wegens gebrek aan een tolk geen voortgang vinden. De vertalers verleenden toen geen diensten aan de overheid, omdat zij niet waren uitbetaald. Als gevolg daarvan had de rechter bepaald dat de mannen uiterlijk 30 augustus 2018 een tolk moesten hebben. Omdat dat niet is gebeurd, moest de voorlopige hechtenis op 1 september opgeschort worden en werden de mannen noodgedwongen in vrijheid gesteld. Vermoedelijk zijn ze kort daarna met de noorderzon vertrokken.

'Is er nog een reële kans dat ze nog in het land zijn?', vroeg de rechter aan advocaat Robby Denz, die de mannen juridisch bijstaat. 'Ik betwijfel het, want ik heb geprobeerd om contact met ze te maken, maar het is tot nu toe nog niet gelukt', aldus Denz.

De bende was speciaal ingevlogen uit China, zo wordt vermoed. Terwijl ze wachtten om toe te slaan, werden ze opgepakt door de politie. Ze zaten toen op het terras van Garden Hotel in de Maretraite Mall. Ene Lin, die de mannen zou hebben ingehuurd en vermoedelijk daar had afgezet, had het de mannen wapens en een auto verstrekt. Nadat ze de opdracht zouden hebben uitgevoerd, zouden ze weer door hem worden opgehaald.

In antwoord op de vraag van de Officier van Justitie of de mannen huurmoordenaars zijn, antwoordde een politieman, die op 28 mei van het vorig jaar als getuige is gehoord, dat hiervoor geen bewijs is gevonden. Deze politieman was hoofd van het onderzoeksteam.

Hoewel de verdachten niet aanwezig waren op de zitting, was de Officier van Justitie wel bereid om een eis vast te stellen. Advocaat Irvin Kanhai, die de bende ook bijstaat, vroeg echter om uitstel. De raadsman wil proberen de verdachten te achterhalen. 'U krijgt dan de ruimte om de verdachten van waar ter wereld naar hier te halen', zei de rechter. Ze stelde de zaak uit naar 13 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten