dinsdag 15 januari 2019

De Telegraaf: '4.850 kilo cocaïne zat in de containers, maar slechts 2.344,5 kilo is aangegeven'

'De waarnemend politiechef, Prade, ligt zwaar onder vuur'


Suriname speelt de laatste jaren een steeds grotere rol bij de smokkel van cocaïne. De drugs uit landen als Colombia en Peru gaan via het land naar Spanje, Frankrijk en Nederland. Bronnen in de haven van Paramaribo, die De Telegraaf regelmatig tippen over drugsvangsten, melden dat er 4.850 kilo cocaïne zat in de containers - dinsdag 8 januari onderschept in de haven van Paramaribo -, maar dat slechts 2344,5 kilo is aangegeven. Dit berichten misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely vandaag, dinsdag 15 januari 2019, in De Telegraaf.

De corruptie is groot. In mei vorig jaar werden luchthavenmedewerkers van vliegtuigmaatschappij SLM opgepakt voor de smokkel van cocaïne in bagagecontainers naar Nederland.

Nederlandse criminelen zijn nauw betrokken bij de smokkel van coke vanuit het land. Het gaat om leden van motorbendes en ook de ’Mocro-maffia’ zou nauw betrokken zijn bij smokkel. Zo zou Gerel Palm, een voortvluchtige crimineel die verdacht wordt van een liquidatie en pogingen daartoe in Nederland, zich in Suriname ophouden. Palm wordt door Justitie gezien als een van de belangrijkste schutters van het eveneens voortvluchtige kopstuk van de Mocro-maffia, Ridouan Taghi.

De waarnemend politiechef, Prade, ligt zwaar onder vuur. Hij zei eerder, dat er vier verdachten in beeld waren, maar verzuimde die op te pakken.

Eerder onthulde De Telegraaf al dat mensen uit de directe omgeving van president Desi Bouterse opdoken in een groot witwasonderzoek in Nederland. Ook een man uit Almere die eerder verdachte was in de megacocaïnezaak Tidore, dook op in het onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten