dinsdag 15 januari 2019

Zuid-Amerika creëert nieuw regionaal blok Prosur om Venezuela te bestrijden

'Prosur vervangt Unasur-blok dat zwaar wordt beïnvloed door steeds meer geïsoleerde Venezuela'

'Het is erg belangrijk dat Unasur, dat een voorstander is van de dictatuur van Venezuela, wordt uitgeschakeld'


Zuid-Amerikaanse landen ontwikkelen een nieuwe diplomatieke groep ter vervanging van het regionale Unasur-blok, dat zwaar wordt beïnvloed door het steeds meer geïsoleerde Venezuela, zei de Colombiaanse president Ivan Duque maandag 14 januari 2019.


De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, of Unasur, werd 10 jaar geleden opgericht door de Venezolaanse socialistische leider Hugo Chavez om de invloed van de Verenigde Staten in de regio tegen te gaan, omdat een golf van linkse leiders de macht over de politiek in de regio overnam.

Maar, toenemende kritiek dat Chávez's opvolger, president Nicolas Maduro, de democratie ondermijnt, evenals een algemene ruk naar politiek rechts in de regio, heeft Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Peru ertoe aangezet hun deelname aan de groep op te schorten.


De nieuwe groep, genaamd Prosur, zou de invloed proberen tegen te gaan van wat landen in de regio een dictatuur in Venezuela noemen.

'We zijn op weg naar het einde van Unasur en de oprichting van Prosur ... een Zuid-Amerikaans platform voor de coördinatie van overheidsbeleid, de verdediging van democratie, onafhankelijke instellingen en markteconomieën', zei Duque in een radio-interview.

'Het is erg belangrijk dat Unasur, dat een voorstander is van de dictatuur van Venezuela, wordt uitgeschakeld', zei Duque.

Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. De economische crisis van de onrustige natie heeft sinds 2015 een uittocht van 3 miljoen mensen veroorzaakt, volgens de Verenigde Naties, waarvan de overgrote meerderheid naar het naburige Colombia is gegaan.

Maduro blijft volhouden, dat het land het slachtoffer is van een 'economische oorlog' geleid door politieke tegenstanders met de hulp van de Verenigde Staten, die verschillende rondes van sancties tegen Maduro's regering en topfunctionarissen heeft geheven.



(Suriname Mirror/Reuters/El Tiempo/RCN Radio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten