dinsdag 15 januari 2019

Patagonië, Chili, een openluchtlab om klimaatverandering te bestuderen

Vier onderzoekers Universidad Austral de Chile doen onderzoek in afgelegen Seno Ballena-fjord



In een van de meest onherbergzame plaatsen op aarde, het meest zuidelijke deel van de regio Patagonië in Chili, bestuderen wetenschappers walvissen, dolfijnen en algen om te helpen voorspellen hoe de klimaatverandering de oceanen van de wereld zal beïnvloeden. Voor de studie zijn vier onderzoekers van de Universidad Austral de Chile vanuit Punta Arenas vertrokken naar de afgelegen Seno Ballena-fjord. 


De fjord produceert momenteel het soort omstandigheden, dat in de komende decennia in andere mariene systemen te zien moet zijn, wanneer dramatische veranderingen in het milieu worden verwacht als gevolg van verhoogde kooldioxide-emissies in de atmosfeer en het smelten van gletsjers.

'Deze plek is als een echt experiment in de natuur. omdat het ons in staat stelt, zonder experimenten in het lab te hoeven doen, te weten wat er zal gebeuren zonder het te verbeelden', zegt marine boloog Maximiliano Vergara. Het bereiken van de fjord is geen gemakkelijke taak - ze moesten over de verraderlijke Straat van Magellan die de Pacifische en Atlantische Oceaan verbindt gedurende anderhalve dag aan boord van een klein vlot, aangepast voor wetenschappelijk onderzoek, met winden van meer dan 100 kilometer per uur en glaciale temperaturen.

Op locatie nemen ze metingen van een sensorsysteem dat een constante stroom gegevens oplevert van watermonsters die om de drie uur worden genomen.

De onderzoekers analyseren de chemische, fysische en biologische variabelen van de wateren, die lagere niveaus van pH, zoutgehalte en calcium vertonen, vooral in de meest ondiepe gebieden, als een gevolg van klimaatverandering. 'Wat we op dit moment aan het doen zijn, is het vaststellen van onze baseline voor informatie', zegt Vergara.

Seno Ballena dankt zijn naam aan de bultruggen die zich voeden in het gebied , nadat ze zijn afgereisd vanuit de warmere wateren van Midden-Amerika, waar ze broeden. De kille fjordwateren bieden een van de meest productieve mariene habitats ter wereld, waar sardines en krill in enorme aantallen te vinden zijn. Maar ,de klimaatverandering vormt een bedreiging voor het ecosysteem, omdat het smelten van een gletsjer op het eiland Santa Ines en de toename van de regenval hebben geleid tot een toename van zoet water. Als dat zo doorgaat, zou dit verschrikkelijke gevolgen hebben voor walvissen, omdat het plankton waar ze zich voeden zou kunnen verdwijnen. 'Een verandering in de microalgen zou veranderingen in de secundaire structuur van het mariene systeem of de dieren die zich hiermee voeden kunnen genereren', aldus marine bioloog Marco Antonio Pinto.

Onder normale omstandigheden, wanneer er een overvloed aan microalgen is, levert dit voedsel voor het zoöplankton dat vervolgens de voedselketen voedt tot aan walvissen, zegt Pinto.

De expeditieleden nemen monsters van acht stations rond Seno Ballena om de effecten van de smeltende gletsjer op Santa Ines te meten, die zo sterk is versneld, dat er rotsen zijn verschenen die tijdens hun laatste reis in april niet zichtbaar waren. 'De wateren van hoge breedtegraden, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond, bevatten een enorme hoeveelheid biologische en fysiochemische informatie die kan worden gebruikt als basis om cruciale beslissingen te nemen voor projecten voor milieubescherming in ontwikkelde landen', zegt bioloog Maximo Frangopulos, een professor aan de Universidad de Magallanes en leider van de expeditie.





De wetenschappers maken zich zorgen over de mogelijkheid van een rode vloedgolf - een fenomeen veroorzaakt door een te groot aantal micro-organismen die een enorme hoeveelheid zuurstof opnemen en toxines produceren, met als gevolg de dood van veel zeeleven.

Voorlopig constateren onderzoekers een lichte daling van het aantal bultruggen, maar een toename van andere soorten zoals zeeleeuwen, die voorheen niet aanwezig waren in die regio, en dolfijnen. Ze vonden ook een lagere concentratie calciumcarbonaat, iets dat de schelpen van mariene organismen zoals weekdieren of krill, een hoofdbestanddeel van het dieet van een walvis, kan beïnvloeden.

'Het is als een puzzel die we proberen samen te stellen ... om te zien hoe klimaatverandering niet alleen het basissysteem van het mariene systeem kan beïnvloeden, maar ook de grote zoogdieren, iets dat een sociale en economische impact zou hebben op de regio', zegt Pinto.

De krab, een soort die van vitaal belang is voor de economie van de regio rond de zeestraat, is een andere die kan worden aangetast omdat er calcium nodig is om de schaal te verharden. De wetenschappers zijn van plan terug te keren naar het gebied tijdens de winter op het zuidelijk halfrond om nieuwe monsters te verkrijgen - en om te zien welke andere geheimen de wateren in het gebied van Chileens Patagonië kunnen onthullen.

(Suriname Mirror/NDTV/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten